Društvo

Korona seče prihode lokalnih budžeta

U Novom Pazaru budžet za 2020. godinu biće manji od planiranog za više od 550 miliona dinara.

U Novom Pazaru budžet za ovu godinu biće manji od planiranog za više od 550 miliona dinara, odnosno oko 4,7 miliona evra u odnosu na planirani, piše Radio Slobodna Evropa.

Nakon prvog rebalansa krajem februara ove godine, budžet iznosi oko 3,1 milijardu dinara. Međutim, ako se nastave trendovi proteklog šestomesečnog perioda, budžet će iznositi oko 2,5 milijarde dinara, pokazuju najnovije projekcije Odeljenja za finansije grada Novog Pazara.

Šef budžeta Senad Melajac kaže za RSE da je ukupno punjenje budžeta u prvih šest meseci ove godine bilo oko 38 odsto, tako da će najverovatnije u septembru biti drugi rebalans budžeta, u kome će prihodi biti smanjeni, a samim tim i rashodi.

“Najveće umanjenje prihoda smo pretrpeli kod uređenja građevinskog zemljišta, gde su prošle godine prihodi bili preko 400 miliona dinara, dok za prvih šest meseci ove godine imamo oko 60 miliona dinara. Osim toga, sigurno ćemo do kraja godine imati minimum 20 odsto manje prihoda od poreza na imovinu”, objašnjava Melajac.

Takođe, dodaje Melajac, manji su i sopstveni prihod, jer su mnogi budžetski korisnici bili na prinudnom odmoru.

“Drastičan primer su dečja obdaništa koja su prošle godine imala blizu 60 miliona prihoda, dok za sedam meseci ove godine imaju 10 miliona dinara prihoda”, kaže Melajac.

Ističe da su i drugi prihodi znatno manji, ne ovako drastično, ali kada se sve to sabere, daje budžet za oko 550–600 miliona dinar manji od projektovanog.

Slični članci

Back to top button