Društvo

Obeležena 80. godišnica Prve proleterske brigade

BEOGRAD (FoNet) – Na temeljima slobode koja je izvojevana u Drugom svetskom ratu, danas je Srbija značajan činilac i garant mira, stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević na obeležavanju 80. godišnjice formiranja Prve proleterske narodnoslobodilačke brigade.

Kisić Tepavčević, koja je svečanosti prisustvovala u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ocenila je da je Srbija danas ekonomski jaka i razvijena, privredno snažna, stabilna, vojno neutralna i, kao lider u regionu, garant je boljeg života svih njenih građana, saopštilo je Ministarstvo za rad.

“Negovanje slobodarskog duha, nezavisnosti, ravnopravnosti, gajenje dobrosusedskih odnosa, poštovanje principa pravne države, ljudskih i građanskih prava i sloboda jesu ideali koje danas u punoj meri baštinimo i na kojima se temelji put kojim idemo i na kojem gradimo još bolju, jaču i napredniju Srbiju”, navela je Кisić Tepavčević .

Naglasila je da je Srbija imala jedan od najjačih antifašističkih pokreta na svetu, a da je Prva proleterska udarna narodnooslobodilačka brigada bila prva partizanska brigada u okupiranoj Jugoslaviji koja je nosila epitet elitne jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

“Drugi svetski rat ostavio je za sobom tragične posledice masovnog stradanja nedužnih, kao i velika materijalna razaranja. Drugi svetski rat iznedrio je i antifašistički pokret, čije nasleđe baštini velika porodica evropskih država, gradeći prosperitetnu budućnost novim generacijama”, poručila je Кisić Tepavčević.

Slični članci

Back to top button