Društvo

Promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović izjavila je danas da je nova vlada kao jedan od najvažnijih zadataka postavila borbu protiv organizovanog kriminala, a jedan od razloga za to je činjenica da su u prethodnom periodu određene mafijaške grupe pokušale da se nametnu kao snaga jača od države.

Ministarstvo pravde je 2018. godine izradilo amandmane na Ustav iz oblasti pravosuđa, u cilju daljeg osnaživanja vladavine prava i usklađivanja sa evropskim standardima, koje je Venecijanska komisija pozitivno ocenila, a njihovu izradu pratio je transparentan proces javnih rasprava.

Krajem novembra 2018. godine Vlada je uputila Skupštini predlog da se izmeni najviši pravni akt. U međuvremenu su izabrani novi skupštinski saziv i nova vlada, pa je neophodno da ona ponovo uputi isti predlog za izmenu Ustava novom sazivu Skupštine. Nakon toga sprovođenje dalje procedure je u rukama narodnih poslanika. Premijerka Ana Brnabić je u ekspozeu navela da će Vlada nastaviti da podržava izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Hoće li se Ustav menjati ako se postigne dogovor o KiM, s obzirom na to da je preambula u tom smislu veoma jasna?

– Nacrt amandmana na Ustav Republike Srbije u najvećem delu odnosi se na promene u pravosuđu, odnosno na način izbora sudija i tužilaca, te nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Kosovom i Metohijom.

izvor: Novosti.rs

Slični članci

Back to top button