Društvo

Šta se dešava sa putem Novi Pazar-Rožaje?

Začuđuje potpuno ignorantski odnos bošnjačkih političara iz oba dijela Sandžaka prema ovom problemu. Naime, cijelo vrijeme trajanja rekonsntrukcije puta, dok su građani trpjeli gužve i obustave saobraćaja, dok je komunikacija između gradova gdje, populaciono, dominira bošnjačko stanovništvo, skoro onemogućena, ni jedan od bošnjačkih političara nije rekao ni jednu riječ o tom problemu

Već duže od dvije godine traje rekonstrukcija puta od graničnog prelaza Dračanovac do grada Rožaje, a završetak radova se ne nazire. Rekunstrukciju za to vrijeme prate svakodnevne obustave saobraćaja u određenim terminima, a van tih termina saobraćaj se reguliše svjetlosnom signalizacijom. Stalne obostave saobraćaja i mnoštvo dionica puta na kojima se, i kad je saobraćaj pušten, koristi samo po jedna traka, kao i postojanje graničnog prijelaza u blizini, znatno otežavaju komunikaciju između Novog Pazara i Rožaja. Često su gužve na graničnom prelazu neposredno pred puštanje saobraćaja takve da se čeka i po nekoliko sati.

Ono što je iznenadilo mnoge vozače koji putuju u tom pravcu je najava od prije nekoliko dana da će se termini u kom je saobraćaj potpuno zatvoren proširiti i na večernje sate. Mnogi se pitaju kako je moguće da rekonstrukcija nije privedena kraju iako traje duže od dvije godine, te umjesto da se pojedine dionice potpuno otvaraju, režim potpune obustave se dalje pooštrava? Očigledno je da će se turisti koji putuju ovim pravcem i ove godine susresti sa gužvama i višečasovnim čekanjem na graničnom prijelazu i na djelovima puta gdje se radovi vrše.

Još je zanimljivija situacija da obični građani skoro uopšte nisu informisani o početku, toku i eventualnom završetku radova na rekonstrukciji ovog puta. Stanovnici gradova koji gravitiraju granici između Srbije i Crne Gore se suočavaju sa problemima u komunikaciji na dnevnom nivou. Mnogi imaju rodbinu sa druge strane granice, mnogi su i poslovima vezani za susjednu državu, a prinuđeni su da svakodnevno trpe gužve na granici i stalne obustave saobraćaja. Podjećamo da, na ovom dijelu granične linije, postoji samo jedan legalni granični prijelaz.

Začuđuje potpuno ignorantski odnos bošnjačkih političara iz oba dijela Sandžaka prema ovom problemu. Naime, cijelo vrijeme trajanja rekonsntrukcije puta, dok su građani trpjeli gužve i obustave saobraćaja, dok je komunikacija između gradova gdje, populaciono, dominira bošnjačko stanovništvo, skoro onemogućena, ni jedan od bošnjačkih političara nije rekao ni jednu riječ o tom problemu. Čuđenje je veće kad se uzme u obzir da na još jednom važnom graničnom prelazu sa Crnom Gorom, Jabuci, takođe traju radovi na rekosntrukciji puta sa režimima obistave saobraćaja, čime su dva glavna puta koji povezuju Sandžak skroz blokirana tokom dana u više vremenskih intervala. Takva situacija ipak nije bila izazov lokalnim političarima da se pozabave tim problemom i narodu pruže neophodne informacije.

Crnogorski AMSS je najavio da će ovakva sutuacija, što se tiče režima saobrćaja i stalnih obustava, potrajati do 15. jula. Ostaje da se vidi da li će se poslije tog termina kroz Sandžak lakše putovati ili će se agonija sa rekonstrukcijom produžiti.

Slični članci

Back to top button