Društvo

Ulaganja SAD u Srbiju

Savetnik Vlade za strateška ulaganja Nemanja Jevtović je izjavio da je Srbija za tri godine udvostručila izvoz u IT sektoru i da je "srpski IT najveći neto izvoznik".

BEOGRAD, 27. maj 2021.(FoNet) – Šef ekonomskog odeljenja u ambasadi SAD Beron Lobstajn izjavio je danas da je Srbija dobro napredovala i da se njena atraktivnost menja, da mnoge američke kompanije ulažu u Srbiju direktno ili posredno i da je u Srbiju iz SAD uloženo oko četiri milijarde dolara, a američke komapnije zapošljavaju 20.000 ljudi, što je ohrabrujuće, “ali može i više”.

On je na panelu “Kako podstaći američke investicije u Srbiji”, u organizaciji Biznis info grupe, rekao da je veoma dobar znak što fokus SAD više nije da Srbiji pomogne u vidu asistencija nego putem investiranja i ulaganjem kapitala.

Predsednik Upravnog odbora  AmCham Srbija Zoran Petrović rekao je da su američki investitori dugo prisutni u Srbiji i da su investicije “dramatično povećali”.

On je rekao da su nove investicije usmerene najpre u IT sektor, da je važno da se region povezuje, i da je Srbija možda malo tržište za prodaju, ali da je zanimljivo tržište za one koji žele da nešto proizvode i da izvoze.

Petrović je istakao da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu, “koje doduše ima sve manje”, da ima relativno niske troškove poslovanja u poređenju sa razvijenim zemljama, trgovinske sporazume i sa EU i sa istočnim zemljama, i da će u perspektivi biti još američkih investitora.

Savetnik Vlade za strateška ulaganja Nemanja Jevtović je izjavio da je Srbija za tri godine udvostručila izvoz u IT sektoru i da je “srpski IT najveći neto izvoznik”.

On je dodao da postoji sedam razloga za investiranje u Srbiju i da su to politička i ekonomska stabilnost, uspeh u privlačenju stranih direktnih ulaganja, konkurentnost zemlje, pristup talentima u Srbiji, pristup tržištu od 1,3 milijarde ljudi putem spoljnotrgovinskih sporazuma, optimalna geografska lokacija i benefiti i podsticaji.

Direktor Incijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević rekao je da su u digitalnoj ekonomiji i IT američke investicije bile prisutne i da se “zadnjih godina vidi veliko ubrzanje” u nekoliko kategorija.

Jedna od njih su akvizicije domaćih tehnoloških firmi i te akrivnosti su, ocenio je, “na nivou vodećih igrača globalno”.

S druge strane, to su investicije širenja kapaciteta razvojno-istraživačkih centara u Srbiji, a treća kategorija su direktne investicije u tehnološke start-ap kompanije u Srbiji.

Slični članci

Back to top button