Društvo

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-Bedr, jednu od najznačajnijih noći

Druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama

SARAJEVO , NOVI PAZAR – Muslimani u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i čitvom regionu večeras obilježavaju 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu, kao i u Novom Pazaru tim povodom će biti organizovan prigodan program, a ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, prigodnim programima će biti obilježena i u drugim džematima širom BiH i Sandžaka.

Druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Slični članci

Back to top button