Društvo

Vlada Japana predlaže rad do 70. godine

Ovo je samo jedna od mjera poduzetih s ciljem smanjenja ogromnog nedostatka radne snage te kako bi se pokrili troškovi socijalnih davanja u zemlji čije je stanovništvo sve starije

TOKIO (AA) – Vlada premijera Japana Shinza Abea odobrila je prijedlog zakona kojim se pozivaju kompanije u toj zemlji da omoguće svojim uposlenicima da nastave raditi do 70. godine.

Ovo je samo jedna od mjera poduzetih s ciljem smanjenja ogromnog nedostatka radne snage te kako bi se pokrili troškovi socijalnih davanja u zemlji čije je stanovništvo sve starije.

Novim nacrtom zakona se pozivaju kompanije da izaberu jednu od nekoliko opcija, a koje uključuju ukidanje starosne dobi za odlazak u penziju, povećanje praga za penzionisanje ili omogućavanje uposlenicima da rade preko utvrđenog starosnog ograničenja.

Očekuje se da će vlada prijedlog zakona predstaviti već tokom sljedećeg zasjedanja parlamenta, a njegova primjena planirana je od aprila naredne godine.

Poznato je da se Japan već godinama suočava sa sve većom demografskom krizom zbog starenja stanovništva i smanjenja stope novorođene djece.

Očekuje se da će do 2060. godine skoro 40 posto ukupne japanske populacije činiti ljudi stari 65 i više godina.

Japan ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu. Diskriminacija na poslu i loša socijalna politika navode se kao glavni razlozi zbog kojih mnoge Japanke ne žele imati djecu.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button