Kultura

Otvorena izložba “Sandžak u stranoj karikaturi i likovnoj umetnosti”

NOVI PAZAR – Izložba reprodukcija umetničkih radova “Sandžak u stranoj karikaturi i likovnoj umetnosti krajem 19. do sredine 20. veka”, autora Damira Grude otvorena je u galeriji Kulturnog centra Novog Pazara.

Posetioci će u narednih 15 dana u galeriji, ali i Muzeju “Ras” moći da vide reprodukcije karikatura, fotografija, ilustracija, slika i grafika stranih autora u periodu od Berlinskog kongresa 1878. godine do kraja Drugog svetskog rata.

Čuveni novopazarski karikaturista Muhamed “Max” Đerlek kazao je na otvaranju izložbe da će publika biti u prilici da vidi nešto što je skrivano 140 godina od građana Novog Pazara, a što se tiče njih samih.

“Berlinski kongres je bio priprema za Prvi svetski rat, a Sandžak je do kraja tog sukoba bio u fokusu velikih imperijalnih sila, njihovih vladara, štampe i karikaturista koji su tada pokazali da imaju moć da utiču na javno mnjenje. Potvrdili su reči Napoleona da su mu karikaturisti napravili veću štetu nego sve vojske protiv kojih je ratovao”, poručio je Đerlek.

Autor izložbe Damir Gruda rekao je da je građu za izložbu, ali i knjigu “Bosna i Sandžak u satiričnoj i ilustrovanoj periodici (1878-1918)”, prikupljao gotovo četiri godine pretražujući istorijske arhive u Beču, Istanbulu, Pragu, Berlinu i drugim evropskim gradovima.

“Vuklo me je da pronađem neki dokument, neku fotografiju, ilustraciju o Novom Pazaru i Sandžaku, zato sam ceo projekat nazvao ‘Potraga za izgubljenim Sandžakom’. Sve slike koje su izložene su izgubljeni Sandžak za kojim sam tragao, dobar deo sam pronašao, ali ima još toga da se nađe”, izjavio je on.

Ovaj profesor engleskog jezika dodaje da je Sandžak uvek bio interesantan strancima, pogotovo posle Berlinskog kongresa kada je, kako je ocenio, bio neuralgična tačka sveta.

“Naročito je bio interesantan američkim novinarima, u člancima Vašington Posta se navodi da je Sandžak izazvao Prvi svetski rat, odnosno, da je izbio zbog njegovog geostrateškog položaja i želje Austro-Ugarske za ekspanzijom ka Egejskom moru i Mediteranu”, navodi Gruda.

On dodaje da je pozicija Sandžaka i danas, posle skoro 150 godina, slična.

“Odgovor na to kako stranci vide danas Sandžak možda bi najbolje dale karikature. Kada ih pogledate vidite da se geopolitička situacija nije mnogo promenila, svi svetski igrači su i dalje tu, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Amerika. Videćete na tim starim karikaturama kako ruski medved brani austrijskom kondukteru voza da prođe do Soluna kroz Sandžak”, zaključuje Gruda.

Izložba reprodukcija radova o Sandžaku stranih autora organizovali su Kulturni centar i Muzej “Ras”, a biće otvorena do 15. septembra.

izvor: radio Sto plus

Slični članci

Back to top button