Društvo

BNV i SDA Sandžaka zajedno o nastavi na bosanskom jeziku: Za manje đaka kriva država

U novopazarskim školama ove školske godine ima manje đaka u nastavi na bosanskom jeziku. Bošnjačko nacionalno veće (BNV), grad Novi Pazar i SDA Sandžaka ocenjuju da je u pitanju „agresivna diskriminacija nad Bošnjacima prilikom upisa dece u škole“.

NOVI PAZAR (DANAS)– Prvo su se zajedničkim pismom, direktorima škola u ovom gradu, oglasile predsednice BNV i Skupštine grada, Jasmina Curić i Ifeta Radončić (obe kadrovi SDA Sandžaka). One od direktora zahtevaju da se prilikom upisa dece u školu, jezik na kome će pohađati nastavu odredi prema nacionalnoj pripadnosti roditelja, da se roditeljima, koji žele da im se deca obrazuju na bosanskom jeziku, omogući podnošenje pisanog zahteva, zatim, da se spreči vršenje pritisaka na roditelje od strane zaposlenih u cilju odvraćanja od pohađanja nastave na bosanskom jeziku i „širenje dezinformacija o nemogućnosti nastavka školovanja učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku“.

Zahtevaju i da se ovlašćenim predstavnicima BNV omoguće praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku, uslove pod kojima se ona odvija, komunikacija sa roditeljima, praćenje postupka upisa i implementacije zahteva. Posebno je istaknut zahtev da se ponovo organizuje izjašnjavanje o jeziku nastave, najkasnije do 30. septembra „zbog ustanovljene diskriminacije u pogledu uskraćivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku“.

Na kraju pisma je priprećeno direktorima i zaposlenima u školama, da će protiv njih biti preduzete „sve zakonom propisane mere“, ako ne ispoštuju ove zahteve. Priču o nastavi na bosanskom jeziku, na konferenciji za novinare, nastavio je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. Ponovio je kvalifikacije, koje su u pismu izrekle Curić i Radončić i rekao da je broj učenika, koji su upisali nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru, „dijametralno suprotan nacionalnoj strukturi stanovništva“ . Ugljanin je optužio zaposlene u školama da su „u većini slučajeva upisivali bošnjačku decu na nematernji – srpski jezik bez znanja njihovih roditelja“.

– Upis dece na nastavu na nematernjem jeziku moguć je samo uz pisani zahtev oba roditelja, kojim svesno uskraćuju pravo svom detetu na razvoj svog identiteta koji su stekli rođenjem – naglasio je Ugljanin i od rukovodstava škola zatražio da do kraja ovog meseca „isprave svoje greške“. U suprotnom, protiv njih će pokrenuti postupke pred domaćim i međunarodnim sudovima, jer su grubo prekršili Ustav i zakone Republike Srbije i međunarodna dokumenta o pravima deteta, borbi protiv diskriminacije u oblasti prosvete, o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije“. Ugljanin je optužio aktuelnu vlast „da podstiče ovakvo ponašanje“ i ocenio da je najgore stanje u predškolskim ustanovama i osnovnim školama „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“.

Ovakva priča o nastavi na bosanskom jeziku bila je aktuelna i pre dve godine. Tada su BNV i lokalna samouprava doneli odluku da njihov „kontrolor“ prisustvuje upisu prvaka i izjašnjavanju roditelja na kojem jeziku će im deca pohađati nastavu, na bosanskom ili srpskom. Traženo je i da se za izjašnjavanje roditelja obezbedi posebna prostorija, u kojoj bi izjašnjavanje roditelja nadgledao predstavnik BNV. Ministarstvo prosvete je tada reagovalo na pokušaje pritisaka na direktore škola i roditelje đaka prvaka i zabranilo je da upisu prvaka prisustvuju nadzornici BNV.

Ponovo se oglasio ministar prosvete Mladen Šarčević i poručio da „roditelji odlučuju na kojem jeziku će im se obrazovati deca, a ne Esad DŽudžo i Sulejman Ugljanin“ i da je „pokušaj da svu decu upišu na bosanski jezik“,. Sve novopazarske škole dobiće dopis da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da upisuju decu onako kako želi BNV, najavio je ministar.

Slični članci

Back to top button