Specijal

Kako se skrivaju ubice?

Crnogorski državljanin Božidar Samardžić (40) uspio je da se 20 godina vješto skriva i na kraju izbjegne kaznu za ubistvo koje je počinio kao dvadesetogodišnjak u Nikšiću. Ovaj Nikšićanin uhapšenje prošle godine u Sloveniji, zemlji koja je sada odbila da ga izruči crnogorskim vlastima, jer nakon 15 godina od pravosnažnosti presude nastupa zastarjelost služenja kazne za ovo krivično djelo.

Samardžić nije jedini bjegunac koji se uspješno skrivao i na kraju izbjegao služenje kazne.

Pobjedini sagovornici iz bezbjednosnih službi pamte imena ubica za koje se godinama ništa ne zna. S vremena na vrijeme, operativno dođu do informacije da su utočište našli u evropskim zemljama i da koriste lažne identitete, ali sve se završava na tome.

Kako pojašnjavaju, često mijenjaju lokacije, koriste lažna dokumenta, pa je do njih teško, a često i nemoguće doći.

Kriminolog Velimir Rakočević kaže za Pobjedu da gotovo svaki ubica nakon izvršenog zločina nastoji da u najkraćem mogućem vremenu pobjegne sa lica mjesta i sakrije se.

“Vrlo je mali broj onih koji nakon ubistva pozovu policiju i prijave krivično djelo ili se predaju”, kazao je Rakočević.

On napominje da kada su u pitanju ubistva izvršena na organizovan način onda kriminalne grupe unaprijed pripremaju podršku ubici. Obezbijede mu prevoz, smještaj, falsifikovana lična dokumenta.

“Budući da planiraju zločin uvježbavaju najkraće puteve bjekstva kako bi izbjegli policijsku blokadu. Mali broj ubica se usudi da se sakrije u blizini mjesta zločina i tu sačeka dok se situacija smiri birajući povoljan trenutak da pobjegne”, navodi on.

Kako objašnjava, najveći broj profesionalno obučenih ubica spas od potjere traže u inostranstvu.

“Kriminalna organizacija tim licima pribavlja lažna dokumenta i oni pod lažnim identitetom borave u drugim državama. Da bi ta lica bila privedena pravdi mora se pokrenuti opsežna aktivnost identifikacije i lociranja bjegunaca od pravde”, rekao je Rakočević.

Slični članci

Back to top button