Globus

Teroristi se povukli sa sjeveroistoka Sirije

Turska i SAD su ranije postigle dogovor u okviru kojeg su turske snage na 120 sati obustavile operaciju na sjeveroistoku Sirije

ANKARA (AA) – Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo kasno sinoć je saopćio da su se teroristi YPG/PKK-a povukli sa sjeveroistoka Sirije u skladu sa dogovorom kojeg su Turska i SAD postigli 17. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Pompeo je u telefonskom razgovoru turskog kolegu Mevluta Cavusoglua obavijestio da su američki vojni zvaničnici potvrdili da su se teroristi YPG/PKK-a povukli sa područja na kojem su turske snage pokrenule operaciju “Izvor mira“.

Shodno tursko-američkom dogovoru, Turske oružane snage su na 120 sati obustavile operaciju kako bi se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pojasa u kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu za povratak sirijskih izbjeglica.

Iz Ministarstva odbrane Turske saopćeno je da je turska strana ispunila svoje obaveze po dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana sinoć Ankaru obavijestila da su se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pograničnog pojasa na sjeveroistoku Sirije i da nema potrebe za novim vojnim operacijama u Siriji.

Slični članci

Back to top button