Zdravlje

Crveni luk, antioksidanas za sve generacije

Može se reći da je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka svakako luk. Koristi se širom sveta u raznim oblicima, kao salata, glavno jelo, začin, pa čak i kao desert, a ujedno je i izvor hranljivih materija i jedan od najznačajnijih antioksidanasa.

Kada spomenemo luk, svima je prva asocijacija crni ili beli, a crveni luk sve češće zauzima važno mesto u savremenom lečenju i prevenciji raznih oboljenja, ali on je i sve više uvršćen u savremeno kulinarstvo.

Luk je veoma korisno povrće za ljudsko zdravlje. Sadrži kvercetin, alicin i hrom, koji su poznati kao odlična preventiva za zaštitu od raznih bakterija, kardiovaskularnog sistema, zaštita od kancerogenih ćelija. Uz to reguliše nivo insulina, regeneriše digestivni trakt.

Kvercetin se posebno dobro pokazao kao antioksidans, pomaže kod prehlada i virusa, herpesa i raka želuca. Alicin pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja i visokog krvnog pritiska. Crveni luk je bogat izvor hroma koji reguliše nivo glukoze i smanjuje neotpornost na insulin. Značajan je u metabolizmu ugljenih hidrata i masti. Nizak GI svrstava ga u hranu koja daje dugotrajnu sitost i punoću. Zato se posebno preporučuje kod redukcije viška kilograma i insulinske rezistencije.

Šta je to što je specifično za crveni luk u odnosu na beli i crni? Da li postoji neka razlika u njihovom delovanju na organizam?

Naučne studije su pokazale da je preventivno dovoljno pojesti pola glavice luka dnevno, ali preporučuje se veća količina.

Crveni luk se najčešće konzumira u presnom stanju kao dodatak ili čak neophodna osnova za svaku salatu, ali treba ga jesti u jelima ne samo kao začin nego i kao osnovno povrće. Može se kuvati, dinstati, bariti, koristiti u kuvanim jelima i supama.

Slični članci

Back to top button