Zdravlje

Bačevac: Angio sala je istorijska stvar za Novi Pazar i čitav kraj

NOVI PAZAR – Srećan sam što Novi Pazar uskoro dobija angio salu. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije opredelilo je sredstva i u toku je prikupljanje ponuda za kupovinu sale za katetizaciju srca za Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Time će i čitav ovaj kraj biti pokriven i moći će se optimalno pomoći ugroženima u prva dva sata nakon infarkta, a to su najvažnija dva sata pa ih kardiolozi zovu zlatnim.

Ovo je za Kazaljku izjavio interventni kardiolog dr. Muamer Bačevac koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

“Smatram da je ovo istorijska stvar i radosna vijest za sve građane Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice, ali i za građane iz Leposavića, Leška i Kosovske Mitrovice koji gravitiraju ka budućoj angio sali”, istakao je Bačevac.

Bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u Srbiji, podaci su Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut”.

“Infarkt miokarda je najzastupljeniji među kardiovaskularnim bolestima. Danas se pacijenti sa infarktom miokarda zbrinjavaju u salama za kateterizaciju srca. Rezultati tretmana infarkta u sali su veoma dobri. To je glavni razlog što se u poslednjih 20 godina broj smrtnih slučajeva od infarkta značajno smanjio. To se postiglo razvijanjem mreže centara za kateterizaciju srca, tako da isti tretman dobiju pacijenti u većim gradovima i u manjim sredinama u Srbiji, jer je vrijeme najvažnije za preživljavanje kod miokarda”, rekao je Bačevac.

On je po završetku uže specijalizacije iz kardiologije nastavio obuku iz interventne kardiologije i time postaje prvi interventni kardiolog kojeg dobija Novi Pazar, a kao narodni poslanik intenzivno se zalagao da bolnica u Novom Pazaru dobije angiosalu.

tokom intervencije

“Ista stvar je motiv i mog profesionalnog i političkog djelanja. To je pomaganje onima kojima je pomoć najpotrebnija. Projekat angiosale u novopazarskoj bolnici je moja velika želja i satisfakcija za dugogodišnji profesionalni trud kao i za politički angažman. Već teče druga godina moje obuke sa izuzetnim kolegama iz KC Srbije. Uz njihovu asistenciju, izveo sam veliki broj intervencija. Stiže i srednji kadar kao i još jedan kardiolog na obuku”, rekao je Bačevac.

Muamer Bačevac ističe da u ovom projektu ima značajnu podršku direktora Opšte bolnice dr. Meha Mahmutovića. “Posebno zahvaljujem ministru zdravlja Zatiboru Lončaru. Nadam se da će sala početi sa radom u punom kapacitetu početkom 2020 godine”, zaključio je Bačevac.

On je još 30. avgusta 2014. godine u Skupštini Srbije započeo kampanju da Novi Pazar dobije angio salu.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button