Zdravlje

Bolesti sistema krvotoka vodeći uzroci umiranja u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – Najčešći uzroci smrti stanovnika Novog Pazara su bolesti sistema krvotoka, rekao je danas načelnik Zavoda za javno zdravlje Fuad Ugljanin.

On je povodom Svetskog dana zdravlja za portal Free media rekao da su visoko na toj lestvici uzroka smrtnosti maligni tumori i endokrine bolesti.

„Karcinom pluća je na primer učestaliji kod muškaraca u odnosu na žene. U 2019. godini bilo je ukupno 44 umrlih od karcinoma pluća (28 muškaraca i 16 žena), 2020. godine imali smo 37 umrlih (26 muškaraca i 11 žena), odnosno u 2021. godini 38 umrlih (29 muškaraca i devet žena)“, rekao je Ugljanin.

On je ukazao na činjenicu da žene u ovom delu Srbije učestalo umiru od karcinoma dojke.

“U 2019. godini 20 žena je umrlo od karcinoma dojke, 2020. godine 19, a 2021. godine 16. Statistika pokazuje da je među preminulima veći procenat žena ispod 65 godina“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da se na intezivno radi na podizanju svesti žena o prevremenom raku dojke, te da postoje organizovani skrininzi, ali da je slab odziv jedan od glavnih problema.

“Važno je izbegavati pušenje, gojaznost, kostrolisati stres. Nasledni faktor naravno ima neki uticaj. Oboljevanje i smrtnost od karcinoma dojke, stope smrtnosti su u drugim zemljama manje nego kod nas. Tu ima mnogo prostora za preventivni rad, da bi se uticalo na smanjenje i spasavanje život i na smanjenje smrtnosti”, kaže Ugljanin.

On je rekao da je i karcinom grlića materice veoma učestao poslednjih godina.

Ugljanin je pojasnio da se neke bolesti javljaju češće od nabrojanih, ali da one nisu toliko važne, jer ne izazivaju ozbiljnija oštećenja zdravlja, nemaju posledice na smrtnost i inviladitet.

Kada je reč o autoimunim bolestima one pogađaju osobe koje imaju neki vid hipersenzitivnosti, odnosno prejake reakcije imunog sistema na određeni uzročnik iz spoljašnje sredine.

“Stanje imunog sistema se opet može popraviti individualno kod svakoga i na taj način da se poštuju faktori rizika. Readovna fizička aktivnost, kontrola telesne težine, pravilna ishrana, pravilan režim rada i odmora, izbegavanje pušenja, to su univerzalne preporuke koje doprinose poboljšanju, odnosno stanju imunog sistema, a to je opet prevencija protiv autoimunih oboljenja”, rekao je Ugljanin.

On savetuje Novopazarcima da vode računa o zdravlju, unapređuju svoj stil života time što izbegavamo faktore rizika, vode računa o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, o kontroli stresa, izbegavaju pušenje i alkohola.

Osim toga, apeluje da se na vreme javljaju izabranom lekaru, a da ne posežu za savetima okoline ili društvenih mreža.

“Izabrani lekar opšte prakse, ginekolog i pedijatar su ključne figure za svakog od nas u tom sistemu zdravstvene zaštite. Imamo mnogo građana koji ne znaju kome da se jave, pa uzimaju sebi za pravo da oni odlučuju kod kojeg specijaliste treba da odu. Prva adresa je izabrani lekar i u razgovoru sa njim to je najbolji put da se pravovremeno i adekvatno odgovori na problem”, zaključio je Ugljanin.

izvor: freeemedia M. Jovičić

Slični članci

Back to top button