Zdravlje

Kako da trudnoća protekne bez problema u vreme pandemije

Osam meseci učimo o tome kako korona virus utiče na naše živote, a posebno, koliko su trudnice ugrožene.

Kada se virus pojavio početkom godine smatralo se da trudnice ne spadaju u grupu sa povećanim rizikom. Međutim, posle osam meseci, lekari imaju podatke da određene trudnice mogu da prenesu koronavirus i na plod, što je potvrđeno testovima i plodove vode i novorođene bebe.

„Sada, posebno na preporuku američke Agencije za zarazne bolesti, trudnice ipak spadaju u grupu sa povećanim rizikom za obolevanje od korone i da to može imati posledice i na plod. Na sreću, to su još uvek veoma retki slučajevi, međutim, preporuka je da trudnice nastoje da što više izbegavaju rizične kontakte“, naglašava dr Antović.

Imuni sistem majke najpre mora da prihvati bebu, jer to za organizam majke, ma koliko čudno zvučalo, jeste strano telo. Osim toga u imunom sistemu postoje određeni mehanizmi koji plod ne prepoznaju kao strano telo ili da ga uopšte ne registruje, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Takođe, trudnice, posebno u kasnijim fazama trudnoće, kada je beba velika, zbog povećanja telesne mase, trpe veliko opterećenje kardio-vaskularnog i lokomotornog sistema, a samim tim i imuni sistem trpi. Infekcija respiratornog trakta može da utiče na ishod trudnoće, no trudnice, pre svega, bi trebalo da se čuvaju visokog pritiska, naglašava doktor.

„Obična infekcija respiratornog trakta nema nikakav uticaj na trudnoću, mada postoje razlike od prvog, pa do poslednjeg trimestra trudnoće. U prvom trimestru trudnoće virusna ili bakterijska infekcija može da utiče na plod, dok u trećem trimestru te infekcije mnogo manje utiču, jer je razvoj ploda završen“, dodaje dr Antović.

Najveći izazov sa kojim se lekari suočavaju tokom pandemije koronavirusa je kako da umire trudnice koje imaju hiljadu pitanja i veoma su sumnjičave i uplašene, i to s pravom. Lekarima je važno da objasne da psihička nestabilnost takođe može negativno da utiče na stanje njihove bebe.

„Osnovni savet koji se daje budućim majkama je isti kao i za sve ostale – obavezno nošenje maske. Mi nikada ne znamo ko je zaražen. Ovaj virus i jeste toliko opasan jer je inficirana osoba, pre pojave bilo kakvih simptoma, veoma infektivna. Bez obzira da li poznaju osobu ili ne, u zatvorenom prostoru, obavezno treba da nose maske“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, dr Aleksandar Antović.

Slični članci

Back to top button