Zdravlje

Nobel za medicinu

Nobelovu nagradu dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a vredna je 10 milion švedskih kruna, odnosno 1,1 milion dolara.

STOKHOLM, 04. oktobar 2021.(FoNet) – Američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju za otkriće receptora za temperaturu i dodir, saopštio je danas Komitet za dodelu nagrade Švedske kraljevske akademije.

Kako prenosi BBC, oni su otkrili kako ljudsko telo pretvara fizičke senzacije u električne poruke u nervnom sistemu, što može dovesto do otkrića novih načina za lečenje bola.

Profesor Džulijus sa Univerziteta Kalifornija iz San Franciska do novih saznanja došao je istražujući gorući bol koji dolazi od kapsaicina iz ljutih papričica.

On je otkrio posebnu vrstu receptora koji reaguje na vrelinu i izaziva bolnu temperaturu u organizmu.

Otkriće je, kako se navodi, vodilo pronalaženju drugih receptora osetljivih na temperaturu, uključujući i hladnoću.

Istovremeno je profesor profesor Patautijan, sa Istraživačkog instituta Skrips, otkrio drugu vrstu receptora koji reaguju na mehanički dodir.

Njihov “rad nam omogućava da razumemo kako toplota, hladnoća ili mehanički dodir mogu da izazovu nervne impulse koji nas osposobljavaju da percipiramo svet oko nas i da mu se prilagodimo”, navodi se u obrazloženju Nobelovog komiteta.

Kako se ističe, ovo saznanje vodi ka razvoju načina lečenja širokog spektra bolesti, uključujući hronični bol.

 

Slični članci

Back to top button