Globus

Volkswagen u prvom kvartalu pretrpio gubitak zarade od 81,4 posto

Njemački gigant VW, pod čijim okriljem su poznati brendovi poput Audija, Bugattija, Seata, Škode i Porschea, saopćio je rezultate finansijskog poslovanja u prva tri mjeseca ove godine, a prema izvještaju se vide velike posljedice globalne pandemije COVID-19

BERLIN (AA) – Jedna od vodećih kompanija svjetske automobilske industrije Vokswagen Grupa u prvom kvartalu godine pretrpila je smanjenje zarade od 81,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Njemački gigant VW, pod čijim okriljem su poznati brendovi poput Audija, Bugattija, Seata, Škode i Porschea, saopćio je rezultate finansijskog poslovanja u prva tri mjeseca ove godine, a prema izvještaju se vide velike posljedice globalne pandemije COVID-19.

Volkswagen je u prvom kvartalu godine od prodaje vozila prihodovao 55,1 milijardu eura, što je za 8,3 posto manji prihod u odnosu na isti period prošle godine.

Izuzev posebnih poslovnih poteza, Volkswagen je u prva tri mjeseca ostvario zaradu od 0,9 milijardi eura, što je za 81,4 posto manje u odnosu na zaradu iz prošlogodišnjeg prvog kvartala.

U izvještaju se dalje navodi da je VW u prva tri mjeseca kupcima isporučio ukupno dva miliona vozila, što je za 23 posto manje u odnosu na prošlogodišnje isporuke u tom periodu.

Obustava rada u fabrikama i smanjenje potražnje na tržištu, posebno u Kini i SAD-u, negativno su uticali na Volkswagenovo poslovanje, ali rukovodstvo tog njemačkog giganta najavljuje da će ovu godinu ipak završiti sa pozitivnim poslovanjem, bez obzira na očekivano smanjenje prodaje i profita.

Direktor finansija Volkswagena Frank Witter kazao je da je pandemije COVID-19 značajno ugrozila poslovanje te kompanije, ali da su poduzete adekvatne mjere saniranja gubitaka i da nema finansijske nestabilnosti.

“Vokswagen Grupa radi na efikasnom vođenju poslova i u tom kontekstu zmo usredotočeni i na posljedice neviđene krize koju je pandemija izazvala“, poručio je Witter.

Slični članci

Back to top button