Balkan

Zaev: Legalizacija marihuane – nacionalno pitanje

Zaev je rekao i da će proizvođači marihuane plaćati porez od 20 odsto, što je dvostruko više od ostalih privrednika, kao i da bi legalizacija otvorila vrata rastu turizma.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će Sobranje naredne godine okončati postupak legalizacije medicinske marihuane, čime će Severna Makedonija dobiti dodatne izvore prihoda, uz razvoj turizma i smanjenje šverca narkotika.

“Ovde nema politike, ovo je nacionalno pitanje”, rekao je Zaev makedonskoj televiziji Alsat M, navodeći da iskustvo država koje su prethodno legalizovale marihuanu navodi na zaključak da će doći do smanjenja zloupotreba teških droga, poput heroina i kokaina.

“Otvaram ovu debatu verujući da će animirati mlade, avangardne snage u državi. Logično je da stariji budu rezervisaniji. Konačan cilj je ekonomski rast i razvoj”, rekao je Zaev.

Makedonski premijer je naveo i da je do sada izdato 59 dozvola za proizvodnju medicinskog kanabisa, koji pomaže teškim bolesnicima.

Novac dobijen od poreza na medicinski kanabis bio bi upotrebljen za lečenje teških i retkih bolesti, te podršku zdravstvenom sistemu, sportu i kulturi, rekao je Zaev.

Slični članci

Back to top button