Balkan

27. godišnjica od smrti osmog predsjednika Turguta Ozala

Funkciju predsjednika Turske je obnašao od 1989. godine, pa sve do smrti 1993. godine, a predsjednik Vlade je bio u periodu 1983. do 1989.

ANKARA (AA) – Danas se navršava 27 godina od smrti osmog po redu predsjednika Republike Turske Turguta Ozala.

Preminuo je 17. aprila 1993. godine od posljedica infarkta, ali zbog sumnji da je bio otrovan, sud u Ankari je u septembru 2012. godine donio odluku da se otvori njegov mezar radi autopsije koja je izvršena 3. oktobra 2012. godine.

Rezultati autopsije na tijelu osmog predsjednika Turske su pokazali tragove otrovnih materija kadmija i DDT-a.

U opsežnom izvještaju u vezi sa Ozalovom smrću koji je dostavljen državnom tužiocu Kemalu Cetinu, nije precizirano jesu li ove dvije otrovne materije bile i uzročnici smrti predsjednika Ozala.

Ozal je rođen 13. oktobra 1927. godine u gradu Malatyi kao dijete bankara i učiteljice. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Tehničkog univerziteta u Istanbulu 1950. godine, a u periodu 1952. i 1953. je boravio na studijama u Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti elektrotehnike i menadžmenta u inženjerstvu.

Godine 1954. godine se oženio sa Semrom Ozal s kojom je dobio troje djece.

Prije početka političke karijere u domovini, određeno vrijeme je radio u Svjetskoj banci u SAD-u, te kao i univerzitetski predavač.

U maju 1983. godine je osnovao Domovinsku stranku (tur. Anavatan Partisi) te postao njezin predsjednik.

Funkciju predsjednika Turske je obnašao od 1989. godine, pa sve do smrti 1993. godine, a predsjednik Vlade je bio u periodu 1983. do 1989.

Zahvaljujući hrabrom i odlučnom pristupu u rješavanju problema u zemlji, Ozal je dao značajan doprinos ekonomskom i društvenom razvoju Turske, posebno u oblasti ulaganja u poljoprivredu, industriju, transport, obrazovanje, zdravstvo, te ruralnu i urbanu infrastrukturu.

Slični članci

Back to top button