Novo

Napuštene državne parcele uskoro na licitaciji

Jedan deo napuštene državne zemlje, već je izvesno, mogao bi da se stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje

Na Geoportalu Uprave za poljoprivredno zemljište uskoro će biti „ucrtane” i nove identifikovane napuštene državne parcele u 13 lokalnih samouprava u Srbiji.

Prema najavama, deo ovog zemljišta će, ukoliko se ispune zakonski uslovi, biti ponuđen poljoprivrednicima po privilegovanoj početnoj ceni od nula dinara.

U ovoj upravi kažu da će prethodno biti provereni imovinsko-pravni odnosi, odnosno da li su te parcele predmet restitucije.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je saopštilo da je terenskom proverom napuštenog zemljišta u državnom vlasništvu identifikovano 546 napuštenih parcela ukupne površine 948 hektara. One se nalaze na teritoriji: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Lučana, Iriga, Vršca (Veliko Središte) i Niša (Medijana).

Praktično polovina kontrolisanih državnih oranica u navedenim lokalnim samoupravama našla se na ovom spisku. Kada se ovim hektarima pridodaju i na stotine zaparloženih oranica u drugim krajevima Srbije, dolazi se do velikih površina koje se ne obrađuju.

– Nismo samo utvrđivali da li se zemljište koristi već smo hteli da sagledamo koji su razlozi za to. Cilj je da nađemo model da se to državno zemljište stavi u funkciju – rekao je za za naš list Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

Jedan deo napuštene državne zemlje, već je izvesno, mogao bi da se stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje, ali on, u ovom trenutku, ne može da precizira koliko će takvih parcela biti. Druge koje za to nisu pogodne iz raznih razloga mogle bi, recimo, da budu pošumljene.

Lakić je istakao da je zemljište ograničen resurs i da svaka ozbiljna država teži da ga što bolje iskoristi.

Prema podacima iz avgusta 2020, u poslednje tri godine 5.255 hektara zaparložene zemlje dato je poljoprivrednicima na korišćenje bez naknade u periodu do pet godina. Uz obavezu da je u tom periodu privedu nameni, odnosno da je raščiste, što uglavnom zahteva velike investicije.

Posle toga korisnik može da dobije i produženje ugovora, na dodatnih 20 godina, ali pod uslovom da investira u podizanje višegodišnjih zasada voća, ako su površine veće od deset hektara.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button