Novo

BNV traži da i praznici manjina budu neradni

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) predložilo je danas izmene Zakona o državnim i drugim praznicima po kojem bi ustanovljeni praznici nacionalnih manjina bili neradni i u državnim i drugim organima.

U saopštenju se navodi da je inicijativa upućena premijerki Srbije Ani Brnabić, a izmene zakona bi podrazumevale da za praznike manjina ne rade državni organi u gradovima u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine ili pripadnici manjine čine najmanje 10 odsto stanovništva.

BNV navodi da sadašnji zakon nije predvideo načine praznovanja praznika nacionalnih manjina, već se svodilo na pravo isticanja nacionalnih simbola na zgradama institucija i ustanova.

“Prihvatanjem inicijative o izmenama zakona uspostavlja se efektivna ravnopravnost između pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika većinskog naroda što su i obaveze predviđene Ustavom Republike Srbije”, saopštilo je Vijeće.

Ukoliko budu usvojeni predlozi BNV, državni organi u gradovima u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi ne bi radili tokom nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji – 11. maja (Dan bošnjačke nacionalne zastave), 11. jula (Dan sećanja) i 20. novembra (Dan Sandžaka).

Izvor: Radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button