Balkan

Komšić neće da se miješa u unutrašnja pitanaj Srbije

“Neću da se petljam u odnose u drugoj državi. Sulejman Ugljanin je državljanin Republike Srbije, tamo je njegova zemlja”, dodao je Komšić.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poručio je danas da neće da se miješa u unutrašnje stvari Republike Srbije i drugih susjednih zemalja komentarišući izjave koje je proteklog vikenda u Sarajevu dao Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka.

Komšić je ocijenio da se ne trebamo voditi praksom susjeda.

“Ne trebamo se voditi praksom naših susjeda i mješati se u unutrašnje stvari drugih države. Relevantno je kako funkcionišu sistemi i države. Neću da radim ono što rade naši susjedi i miješaju se u unutrašnje stvari u BiH. Kad ovdje znamo praviti problem oko miješanja Hrvatske i diktiranju tempa o izbornom zakonu i uređenju Bosne i Hercegovine, kad to radi Srbija onda galamimo, s pravom. Nemojte da mi to isto radimo i dajemo argumentaciju susjedima da i oni kažu – i vi to isto radite”, poručio je Komšić.

Potom je dodao da je ”Srbija zemlja Sulejmana Ugljanina”.

“Neću da se petljam u odnose u drugoj državi. Sulejman Ugljanin je državljanin Republike Srbije, tamo je njegova zemlja”, dodao je on, prenosi N1.

Definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku, izjavio je jučer u Sarajevu Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Ugljanin je to poručio na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelekrualaca Krug 99, gdje je kao uvodničar govorio o temi “Autonomija Sandžaka – šta je to i zašto?”.

Slični članci

Back to top button