Balkan

3.000 ruža za 3.000 ubijenih Višegrađana

Zločini poznati kao "žive lomače" dogodili su se 14. juna 1992. godine, kada su pripadnici jedinice Osvetnici, na čelu s Milanom i Sredojem Lukićem, stjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

VIŠEGRAD (AA) – Na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i nekadašnjoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac danas je obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada.

Program na mjestima najmasovnijih stradanja Višegrađana zajednički su organizovali Udruženje porodica nestalih lica “Višegrad 92.” i Udruženje “Žena – žrtva rata”. U znak sjećanja na 3000 žrtava sa višegradske ćuprije u Drinu je bačeno 3.000 ruža, u Gazanfer-begovoj džamiji proučen je tevhid, a u popodnevnim satima učesnici skupa posjetili su i kuće Adema Omeragića i Mehe Aljića u Pionirskoj ulici i na Bikavcu u kojima je u junu 1992. godine živo zapaljeno više od 140 civila. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

U kući na Bikavcu Esad Tufekčić izgubio je cijelu porodicu – suprugu, kćerku od pet i sina od dvije godine.

“Poslije 27 godina uzaludnog traganja nismo uspjeli pronaći ni najmanju koščicu. Životna mi je želja, dok sam živ, da nađem posmrtne ostatke, kako bih ih mogao dostojno pokopati i da čovjek ima gdje doći da prouči fatihu”, priča Tufekčić.

Zločini poznati kao “žive lomače” dogodili su se 14. juna 1992. godine, kada su pripadnici jedinice Osvetnici, na čelu s Milanom i Sredojem Lukićem, stjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana. Sličan scenario ponovljen je 13 dana kasnije kada je u podrumu kuće na Bikavcu spaljeno oko 70 civila. Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća.

Iako spadaju među najokrutnije, žive lomače nisu jedini zločini počinjeni na području Višegrada.

“Evo 27 godina smo tu, i danas na istom mjestu. Nema pomaka što se tiče pronalaska nestalih osoba. Teško je, jako teško doći do grobnica. Šta reći!? Svake godine ista priča”, kaže Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja porodica nestalih i ubijenih civila “Višegrad 92”.

Kasapović dodaje kako ratni zločinci nisu procesuirani, a većina osuđenih dobila je simbolične kazne.

photo: AA

Slični članci

Back to top button