Balkan

Ambasador Turske iftario sa Srebreničanima

U organizaciji Crvenog polumjeseca Turske i MFS EMMAUS-a večeras je u Potočarima (Srebrenica) u prostorijama EMMAUS-a organizovan zajednički iftar kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana Srebrenice i okolnih mjesta.

SREBRENICA – Iftaru je prisutvovao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc sa suprugom.

On je rekao kako mu čini čast i zadovoljstvo iftariti u Srebrenici.

”Čast nam je i zadovoljstvo što prvog dana u mjesecu ramazanu možemo da budemo ovdje s vama, da se družimo, i da iftarimo zajedno. Srebrenica zauzima posebno mjesto u našim srcima. Mi nikada nismo i nikada nećemo zaboraviti ono što ste vi preživjeli u vašoj prošlosti”, rekao je ambasador Koc.

Suat Sokollu, predstavnik Crvenog polumjeseca Republike Turske, kaže da prvi iftar u Srebrenici tokom ovog ramazana ima simboličku vrijednost. 

”Prvi ovogodišnji iftar organizujemo u Srebrenici i u narednim danima će biti još ovakvih iftara širom Bosne i Hercegovine. Ramazan je poseban mjesec, to je mjesec milosti i lijepo je da se družimo. Čast nam je da iftarimo sa majkama Srebrenice i ljudima koji žive ovdje. Drago nam je da su se svi oni odazvali na naš poziv”, rekao je Sokoltu. 

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju u udruženju MFS EMMAUS, kaže da saradnja EMMAUS-a i Crvenog polumjeseca Turske traje već nekoliko godina.

”Koristim priliku da se zahvalim Crvenom polumjesecu Turske koji su donatori večerašnjeg iftara u Srebrenici. Mi već u kontinuitetu jedno duže vrijeme sarađujemo sa njima. Njihova želja je bila da organizuju iftar u Srebrenici i da sve njihove aktivnosti tokom ramazana krenu odavde. Mnogo je tu simbolike i svi ljudi koji su došli su podrška nama što radimo, kako sa Crvenim polumjesecom tako i sa drugim partnerima iz Turske. Kao udruženje radimo duži niz godina i imamo podršku partnera iz Turske. Osim što pružaju nama podršku kao udruženju, hvala im na toplim riječima podrške majkama Srebrenice i ljudima koji žive ovdje”, istakao je Škrebo.

Slični članci

Back to top button