Balkan

Oštre poruke ambasadora

Sarajevski N1 ukazuje na bojazan većeg dela bosansko-hercegovačke jvanosti da će upravo ovakvi stavovi značajnih međunarodnih faktora uticati na konačnu odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita u eventualnom nametanju izmena Izbornog zakona, koje su nedavno izbegnute "za dlaku", masovnim protestima.

SARAJEVO, 10. avgust 2022.(FoNet) – Ambasada Irana u Sarajevu podržala je danas demarš ministarke spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisere Turković, upućen zbog Memoranduma ambasade Izraela o izmenama Izbornog zakona BiH, kojim se podržava predlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), preneo je portal Klix.ba.

Na službenom tviter nalogu ambasade Irana u BiH objavljena je oštra poruka: “Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu BiH”.

Na taj tvit odgovorio je ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor: “Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopšte kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje…?”.

Turković je u utorak uputila demarš Izraelu povodom podrške njihove ambasade predlozima za izmenu Izbornog zakona BiH koje je podneo HDZ.

Dan ranije je ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za BiH, poručila kako su “dobrodošli hrvatski predlozi izmena Izbornog zakona”.

“To se tiče Rezolucije Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju radne definicije pojma antisemitizam, kako ju je postavila Međunarodna alijansa za sećanje na holokaust (IHRA), a na inicijativu Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donelo je i Predsedništvo BiH na inicijativu Milorada Dodika”, navela je ambasada Izraela.

Klix podseća da su usledile brojne reakcije, u kojima su “probosanske stranke osudile ovakav potez, uz opasku da je Izrael informisan ‘iz pogrešnih izvora’ o stanju u BiH”.

S druge strane, lider SNSD i član Predsedništva BiH Milorad Dodik osudio je slanje demarša Izraelu i ocenio kako je “važno da imamo dobre odnose i saradnju s ovom zemljom”, navodi Klix.

Sarajevski N1 ukazuje na bojazan većeg dela bosansko-hercegovačke jvanosti da će upravo ovakvi stavovi značajnih međunarodnih faktora uticati na konačnu odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita u eventualnom nametanju izmena Izbornog zakona, koje su nedavno izbegnute “za dlaku”, masovnim protestima.

Slični članci

Back to top button