Balkan

Lajčak u Sarajevu: Sramotna praksa “dvije škole pod jednim krovom”

Članovi Predsjedništva BiH su tom prilikom istakli da su upoznati sa zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminacionog procesa i izrazili nadu da će OSCE ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju konkretno tog problema

SARAJEVO (AA) – Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas u Sarajevu predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su rad OSCE-a veoma korisnim i zahvalili predsjedavajućem OSCE-a na dosadašnjoj dugogodišnjoj misiji te međunarodne organizacije u BiH te asistenciji koju su njeni službenici pružili u organizovanju više demokratskih izbornih procesa u zemlji.

Informisali su predsjedavajućeg OSCE-a o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH.

Predsjedavajući OSCE-a napomenuo je da u BiH prevashodno dolazi u tom kapacitetu ali da se, kao aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Republike i bivši visoki predstavnik u BiH, interesuje i za napredak BiH ka evroatlantskim integracijama.

Lajčak je posebno istakao pitanje razdvajanja djece na osnovu etničke pripadnosti u “dvjema školama pod jednim krovom”, ocijenivši tu praksu sramotnom.

Članovi Predsjedništva BiH su tom prilikom istakli da su upoznati sa zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminacionog procesa i izrazili nadu da će OSCE ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju konkretno tog problema ali i drugih pitanja segregacije i neravnopravnosti, kao što je, naprimjer, korištenje službenih jezika u BiH na cijeloj teritoriji države.

Razgovarano je i mogućnosti uvođenja tehničkih rješenja u sklopu pilot-projekta za naredne općinske izbore, koji bi trebali smanjiti izborne prevare. Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

Slični članci

Back to top button