Balkan

Grčki ministar Gavroglu posjetio džamiju u Atini

Grčki ministar za obrazovanje i vjerske poslove Kostas Gavroglu istakao je da su muslimani čekali 12 godina na otvaranje džamije u Atini i izrazio nadu da će prvi namaz biti klanjan u septembru

ATINA (AA) – Vrata džamije u Atini prvi put su otvorena posjetom grčkog ministra za obrazovanje i vjerske poslove Kostasa Gavroglua.

Gavroglu je posjetio džamiju u Atini, čija je izgradnja završena, ali još nije otvorena za vjerske obrede, i tom prilikom se sastao s predstavnicima muslimanske zajednice u tom grčkom gradu.

Atina je jedini glavni grad u Evropi koji nema džamiju otvorenu za molitvu. Iako ne postoje nikakve službene cifre, procjenjuje se da u Grčkoj ima oko pola miliona muslimana, većinom doseljenika iz Azije, s Bliskog istoka i iz Afrike.

Džamija u Atini, koja je završena, zbog birokratskih razloga, nije otvorena. Zvanično otvaranje, koje je trebalo biti upriličeno 2017. godine, odgađano je nekoliko puta. Izgrađena je u četvrti Votanikos i zvanično je prva džamija u Grčkoj nakon 19. stoljeća. Bogomolja, koja nema munaru, moći će primiti oko 350 vjernika. Planirano je da u sklopu džamije bude i park za djecu i šadrvan. Budžet za ovu džamiju iznosi 887.000 eura.

Nakon posjete, grčki ministar je kazao da je država ta koja je izgradila džamiju i da će ona biti u njenoj nadležnosti.

“Demokratija je izgovorila posljednju riječ i to se dogodilo. Atina napokon ima vjerski objekat za svoje građane, migrante i muslimanske posjetioce”, rekao je Gavroglu.

Naglasio je da je pravo na vjeru temeljno pravo, isto kao što su i obrazovanje i zdravlje.

Gavroglu je istakao da su muslimani čekali 12 godina na otvaranje džamije u Atini i izrazio nadu da će prvi namaz biti klanjan u septembru.

Ukazao je i na to da je drugi važan problem muslimana u tom gradu groblje.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button