Balkan

Zaev: istorijska poseta pape

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je današnja istorijska poseta pape Franje Skoplju, veliko priznanje Severne Makedonije u globalnoj zajednici progresivnih zemalja, javlja AA.

Obraćajući se novinarima u medijskom centru makedonske vojske, Zaev je naglasio da je njegova zemlja ponovo u fokusu svetske pažnje. 

“Poseta Njegove Svetosti, prvog čoveka Katoličke crkve i Vatikana, pape Franje, kao prva poseta našoj zemlji od strane jednog pape, veliko je priznanje za zemlju koja je zauzela mesto u globalnoj zajednici naprednih zemalja”, izjavio je Zaev. 

Prema rečima Zaeva, zahvaljujući poseti pape Franje, Vatikan, Evropa i celi svet prepoznaju vrednosti, lepote različitih kultura, etničkih zajednica i različitih religija, koje žive u društvu za sve. 

“Samo misom kojom je papa Franjo blagoslovio katoličke vernike i sve ostale građane dobre volje, izraženo je poštovanje prema jedinstvu naše zemlje koju negujemo vekovima. Ovo je snažan podsticaj i podrška za sve nas. Ovo je poruka poslata svetu putem stotina novinara i televizijskih ekipa koji su bili u ovom istorijskom danu u Severnoj Makedoniji”, rekao je Zaev. 

Papa Franjo je ranije danas, u obraćanju državnom vrhu i predstavnicima diplomatskog kora i civilnog društva, izjavio da je Severna Makedonija “most između Istoka i Zapada i mesto gde se susreću kulturne struje, gde su ujedinjene mnoge posebnosti ovog kraja”. 

Za različite etničke i verske zajednice u Severnoj Makedoniji kazao je da su mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i lepotu cele slike, koja se može ugraditi u srca budućih generacija. 

Papa Franjo je u govoru u predsedničkoj palati, kao i tokom mise koju je održao u centru Skoplja pred oko 15.000 građana i vernika, rekao da je multietničko društvo Severne Makedonije model za region. 

Slični članci

Back to top button