Balkan

Preselio Abdulah Sidran!

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima.

Bošnjački, bosanskohercegovački i jugoslovenski pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je u subotu, 23. marta, u 80. godini, prenijele su agencije.

Sidran je rođen u Binježevu kod Hadžića 2. oktobra 1944. godine. Ime je dobio po amidži, tipografu i kompozitoru, koji je stradao 1943. u koncentracionom logoru Jasenovac.

Dobitnik je Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrada Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade…

Književni opus akademika Sidrana izuzetno je bogat, a ovom prigodom navest ćemo samo neka od njegovih najznačajnijih djela: Šahbaza (Sarajevo, 1970), Kost i meso (Sarajevo, 1976), Sarajevski tabut (Sarajevo, 1994), Zašto tone Venecija (Sarajevo, 1996), U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce: theater piece (Tuzla, 2002), Suze majki Srebrenice (Sarajevo, 2009), Otkup sirove kože (Belgrade, 2011) i druge.

Za knjigu poezije “Sarajevski tabut”, koju je objavio u ratu, dobio je “Nagradu slobode”, PEN-centra Francuske.

Njegova poezija prevođena je i na njemački, francuski, italijanski jezik.

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije.

Napisao je scenarije za filmove Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz” Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Sidran je bio i član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Slični članci

Back to top button