Balkan

Priključenje BiH u sistem “Turskog toka” ekonomsko, ne političko pitanje

Region treba da iskoristi svoj geostrateški položaj i postane tranzitno strateški važan za snabdijevanje gasom potrošača u Zapadnoj Evropi, zaključeno je na konferenciji

BANJALUKA (AA) – Za Bosnu i Hercegovinu je važno da vodi računa o vlastitim interesima ne ignorišući važne međunarodne i regionalne projekte, a posebno ne one od kojih zavisi njena buduća energetska bezbjednost. U svakom slučaju pitanje priključenja Republike Srpske i Federacije BiH u sistem ‘Turskog toka’ ekonomsko je, a ne političko pitanje, zaključeno je na danas održanoj naučno-stručnoj konferenciji “Turski tok, geostrateški interes Zapadnog Balkana – izazov i prilika za BiH”

Učesnici konferencije u Banjaluci složili su se da “region treba da iskoristi svoj geostrateški položaj i postane tranzitno strateški važan za snabdijevanje gasom potrošača u Zapadnoj Evropi”.

Kroz prezentacije, diskusije i razmjenu isustava, učesnici konferencije istakli su značaj realizacije projekta “Turski tok”, imajući u vidu strateške, pravne, ekonomske, bezbjednosne i ekološke aspekte i mogućnosti u odnosu na Zapadni Balkan, sa akcentom na prostor BiH.

“Bosna i Hercegovina treba da zauzme aktivniju ulogu i uključi se u realizaciju kopneng dijela projekta ‘Turski tok’, vođena iskjučivo svojim interesima i mogućnostima razvoja gasifikacije. gasne privrede i pratećih djelatnosti u smislu obezbjeđenja dovoljnih količina gasa, energenta 21. vijeka”, zaključili su stručnjaci iz energetske oblasti, predstavnici akademske zajednice, vladinog i nevladinog sektora – učesnici konferencije koju je organizovao banjalučki Centar za lobiranje.

Na današnjoj konferenciji istaknut je i značaj jačanja kapaciteta nevladinog sektora organizovanjem ovakvih i sličnih naučno-stručnih konferencija u cilju informisanja građana i javnosti u regionu o važnostima i ekonomskim mogućnostima koje donosi izgradnja novih transportnih pravaca i povezivanje sa mrežama prirodnog gasa u regionu.

Slični članci

Back to top button