Balkan

Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske osudilo izjavu Kolinde Grabar-Kitarović

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osudilo je izjavu Kolinde Grabar-Kitarović kao izjavu koja narušava suverenitet susjedne Bosne i Hercegovine

ZAGREB (AA) – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oglasilo se priopćenjem povodom sinoćnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, osudivši izjavu kao nastavak narušavanja odnosa između dvije države.

Nakon sinoćnje utakmice između Hrvatske i Mađarske na Poljudu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je “došla cijela Hrvatska, od Visa do Kupresa” time očigledno aludirajući da je i Kupres dio Hrvatske, iako je riječ o teritoriju susjedne države, Bosne i Hercegovine, navod se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik BNV-a Armin Hodžić. 

Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske osuđuje takve izjave koje ne pridonose poboljšanju susjednih odnosa i nameću medijski diskurs prisvajanja tuđih teritorija, navodi se. 

“Nažalost, u Republici Hrvatskoj to je postao čest slučaj, što izjava Predsjednice RH samo potvrđuje. Primjera radi, emisija pod nazivom “Lijepom našom” snima se i po Bosni i Hercegovini, međutim očito da urednici u tome ne vide problem”, priopćeno je. 

“Nedavno smo bili svjedoci izjava Antonija Tajanija, tada predsjednika Europskog parlamenta, koji je svojim izjavama udarao na suverenitet RH i prisvajao njezine teritorije. Tada su reakcije iz Hrvatske bile brze i žustre, što je potpuno opravdano, međutim potrebno je na tom primjeru shvatiti kako se osjećaju građani Bosne i Hercegovine nakon ovakvih izjava Kolinde Grabar-Kitarović. Nadamo se da je riječ o nesmotrenosti, iako s obzirom na povijest predsjedničinih izjava o BiH ne možemo biti sigurni u to, te osuđujemo izjave bez obzira od koga dolazile koje narušavaju suverenitet država u regiji”,  zaključuje Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Hrvatska predsjednica spornu izjavu je dala nakon utakmice Hrvatske i Mađarske koja je održana sinoć na splitskom stadionu Poljud.

Slični članci

Back to top button