Balkan

Nastavljena ekshumacija na Igmanu: pronađena tijela osam žrtava

U grobnici se nalaze tijela 12 osoba koje su najvjerovatnije iz Donjih Hadžića pokušale preći preko Igmana na slobodnu teritoriju, tu su sačekani i likvidirani, to potvrđuju čahure pronađene na pomenutoj lokaciji, istakla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH

SARAJEVO (AA) – Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, danas je nastavljena ekshumacija žrtava iz grobnice koja je otkrivena u srijedu. Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, u grobnici su do sada pronađena tijela najmanje osam žrtava, a pretpostavlja se da ih je u grobnici ukupno 12.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić kazala je za AA kako su do sada pronađena tijela najmanje osam osoba, te kako je riječ o primarnoj grobnici s kompletnim tijelima bošnjačkih žrtava.

Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze tijela još najmanje četiri osobe, dakle riječ je ukupno 12 civilnih žrtava rata.

“Govorimo o 12 osoba koje su sa područja Donjih Hadžića pokušale preći preko Igmana na slobodnu teritoriju, tu su sačekani i likvidirani”, istakla je Fazlić, dodavši kako su u blizini mjesta grobnice pronađene čahure, što je bila indicija da se na ovom lokalitetu i nalazi grobnica.

Naglasila je kako se očekuje da će radovi na ekshumaciji biti završeni do kraja dana, kada bi trebao biti poznat konačan broj žrtava iz ove grobnice.
Fazlić je dodala također kako su u grobnici pronađeni i lični predmeti, djelovi odjeće, kao i pribor za higijenu.

Prema njenim riječima, iako su pronađeni i neki materijalni dokazi još uvijek nije moguće govoriti o indentitetu žrtava, obzirom da je više grupa u pomenutom periodu pokušalo preko Igmana prebjeći na slobodnu teritoriju.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Donji Hadžići, koji su nestali u ljeto 1992. godine, a za kojima se traga duži vremenski period.

Slični članci

Back to top button