Balkan

Kako spriječiti kockanje? Albanija zatvorila 4.300 kladionica

Prema riječima profesorice psihološke grupe predmeta na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, Anele Hasanagić, 75 posto mladih ljudi u BiH sklono je kockanju

ZENICA (AA) – Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Islamski pedagoški fakultet Zenica organizovali su “Konferenciju o mogućnostima Islamske zajednice u prevenciji ovisnosti o kockanju” na kojoj je govoreno o prevenciji ovisnosti o kockanju u bh. društvu, kao i socijalnim, teološkim i psihološkim aspektima ovisnosti o kockanju.

U svom obraćanju prisutnima, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Muharem Adilović rekao je kako kockanje poprima oblik pandemije koja zahvata sve uzraste.

“Kockanje kao društvena pojava je poznata u najstarijim društvenim zajednicama kao jedan od oblika zabave i razonode, o čemu svjedoče nalazi koji ukazuju da je ova aktivnost starija više od 1.000 godina od prvog novca. Moralna kriza savremenog društva predstavlja predispoziciju da ova pojava poprimi oblik pandemije koja pogađa sve starosne grupe. Nekritično prihvatanje materijalističkog poimanja svijeta s nezasitom potrebom za profitom rezultira zamračenjem uma. Posebno sam sretan što inicijativa dolazi od IZ u BiH koja posjeduje moralni kredibilitet da relevantno govori o ovom problemu. Nadam se da će ova inicijativa biti dovoljno jak motiv za pokretanje sveobuhvatne aktivnosti na suzbijanju ovog problema”, rekao je Adilović.

Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, rekao je kako je bitno organizovati još ovakvih događaja.

“Izuzetno dobro znam koliko IZ u BiH čini na preveniranju svih oblika ovisnosti pa i kockanja. Drago mi je da se putem simpozijuma treba progovoriti i donijeti adekvatne zaključke s nivoa nauke”, rekao je Kozlić.

Mevludin Dizdarević, muftija zenički, rekao je kako je bitno iskoristiti sve dostupne resurse za rad na ovom problemu.

Profesorica psihološke grupe predmeta na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici Anela Hasanagić kazala je kako je bitno raditi na ovom problemu.

Albanija je ove godine zabranila kockanje i kladionice. Vlasti ove balkanske zemlje žele na taj način ograničiti negativne uticaje kockanja na građane i čitave porodice. U skladu sa zakonom koji je već stupio na snagu, vrata je moralo zatvoriti oko 4.300 kladionica.

Slični članci

Back to top button