Balkan

Obilježena 16. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Ovo mezarje je vrlo važno zbog svih ljudi na svijetu kao poruka da se zlo više nikada ne desi i ne dogodi. To je poruka cijelom svijetu, da se nešto nauči. Moramo se boriti za istinu, pravdu i budućnost djece koja dolaze. Moramo prihvatiti ono što se desilo u prošlosti, a to je da je počinjen genocid nad Bošnjacima na kraju 20. stoljeća, poručila je Munira Subašić

SREBRENICA (AA) – Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 16. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem su do sada ukopane 6.643 žrtve genocida, javlja Andolu Agency.

Obilježavanju su prisustvovali preživjeli, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predstavnici ambasade Turske u Bosni i Herceogovini na čelu sa Pinar Koc, suprugom ambasadora Halduna Koca, predstavnici međunarodnih organizacija i drugi.

“Karakteristična je ta 2003. godina, jer tad su počeli prvi ukopi žrtava. U martu 2003. godine ukopano je 600 žrtava, 11. jula iste godine ukopane su 282 žrtve i 20. septembra te godine ukopano je 107 žrtava genocida. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Do današnjeg dana u Memorijalnom centru ukopane su 6.643 žrtve genocida. Važno je istaći da su za sve žrtve urađeni nišani. Ostalo je da se urade nišani za 33 žrtve genocida koje su ukopane 11. jula ove godine”, rekao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Fazila Efendić smatra da proces pronalaska nestalih i identifikacije traje sporo, te da “majke umiru u iščekivanju”.

Slični članci

Back to top button