Balkan

Palmerova poruka iz Amerike: Srbiji treba demokratizacija

Palmer je ocenio da "ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, u vladavini prava i slobodi medija, i ti izazovi moraju da se reše iskreno i direktno".

Srbija i Kosovo treba da se vrate za pregovarački sto i razgovorima reše preostala pitanja, izjavio je za Glas Amerike zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evroaziju Metju Palmer i poručio da Srbija ima punu podršku SAD u procesu pridružvanja Evropskoj uniji, ali da do tog cilja treba još raditi na demokratizaciji srpskog društva.

Palmer je, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji se očekuje krajem juna, za Glas Amerike ocenio kako je “veoma važno da se predsednik Vučić i premijer Kurti vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima”.

“Taj proces dobro i kompetentno vodi Miroslav Lajčak, uz podršku SAD. Važno je da se dve strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, reše ih, i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju”, naglasio je Palmer.

On je najavio da će američka administracija raditi “u tesnom partnerstvu sa Miroslavom Lajčakom”, navodeći da je Vašington u redovnom kontaktu sa političkim liderima u Beogradu i Prištini.

“Pozivamo dve strane da razgovaraju, radimo na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i dosledno i na svim nivoima naglašavamo vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo – to je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže”, ocenio je američki zvaničnik.

Na konstataciju VOA da u međuvremenu Rusija i Kina koriste “diplomatiju vakcina i svoje političke i ekonomske veze da popune vakum u Srbiji koji je nastao zbog nedovoljno jasne politike EU u odnosu na proširenje”, palmer je rekao kako je “veoma važno da SAD pokažu svoju posvećenost Zapadnom Balkanu”.

“Ako mi nismo tamo, i Evropljani nisu, neko će popuniti taj prostor. Mi jesmo tamo, i posvećeni smo regionu, imamo bliske partnere i saveznike širom Zapadnog Balkana. I u ranoj fazi rada administracije Bajden-Haris videli ste značajan nivo angažovanja na visokom nivou u regionu, posebno u Bosni I Hercegovini”, rekao je Palmer i najavio skori dolazak u region “ako situacija sa kovidom to dozvoli”.

Palmer je ponovio da su Sjedinjene Države “posvećene Zapadnom Balkanu, ne samo na rečima, nego i materijalno, u smislu programskih investicija, političkog angažmana, i velike pažnje koju region traži i zaslužuje”.

On je, povodom kritičkih izveštaja Stejt departmenta koji je je konstatovao ozbiljne probleme u Srbiji uključujući ograničenja sobode štampe i Fridom Hausa koji je Srbiju nazvao hibridnim režimom, ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “apsolutan ozbiljan” u namerida Srbija uđe u EU.

“Mislim da bi (Vučić) voleo da vidi kako Srbija napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije. To je njegova vizija srpske buducnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj meri, i tako SAD vide budućnost Srbije”, naglasio je Palmer za Glas Amerike.

On je poručio da je dijalog s Kosovom deo neophodnih promena jer bi “normalizacija odnosa sa Kosovom otvorila prostor Srbiji da napreduje na evropskom putu”.

“Ali, ostaje još mnogo posla na demokratizaciji i slobodi medija. Verujem da predsednik Vucic to dobro razume. Bićemo tu, kao partneri, da pomognemo i ohrabrimo promene i reforme koje su neophodne da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u evrpskom klubu, i sarađivaćemo takođe sa opozicijom i građanskim društvom”.

“Mi smo spremni da saradjujemo sa vladom Srbije, i da dobro sarađujemo sa opozicijom i civilnim društvom u ostvarivanju tih reformi jer je to ključni deo naše zajedničke vizije evropske Srbije”, poručio je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Slični članci

Back to top button