Balkan

Institucionalno povezivanje Bošnjaka na Balkanu

Bošnjaci Kosova i Sjeverne Makedonije izrazili spremnost da se uključe u Ured koordinacije svih bošnjačkih vijeća na prostoru zapadnog Balkana

NOVI PAZAR (AA) – Politički predstavnici Bošnjaka s Kosova i iz Sjeverne Makedonije izrazili su danas u Novom Pazaru spremnost da uzmu učešće u Uredu koordinacije svih bošnjačkih vijeća, a u cilju afirmacije i ostvarivanja svojih prava u državama u kojima žive.

O modelu zajedničke saradnje zastupnici političkih stranaka i civilnog sektora iz Skoplja, Prizrena i Kosovske Mitrovice razgovarali su danas u Novom Pazaru s predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Predsjednik Bošnjačkog nacionalog vijeća (BNV) Esad Džudžo je rekao da je preuzeo obavezu da pomogne Bošnjacima Kosova i Sjeverne Makedonije u modelu njihovog uključivanja u Koordinacije bošnjačkih nacionalnih vijeća.

“Bavimo se bosanskim jezikom, zajedničkim simbolima, književnošću, kulturnim naslijeđem. S legitimnim predstavnicima Bošnjaka iz Kosova i Sjeverne Makedonije pokušavamo da definišemo taj model i budemo podrška jedni drugima. Ključna tema je institucionalno povezivanje Bošnjaka na prostoru zapadnog Balkana i na dobrom smo putu da dođemo do tog modela”, rekao je Džudžo, najavivši da će krajem ovog mjeseca u Sarajevu imati zasjedanje Ureda koordinacije svih bošnjačkih vijeća.

Izrazio je očekivanje da će na tom zasjedanju prisustvovati i predstavnici Bošnjaka s Kosova i Sjeverne Makedonije.

Koordinator Foruma Bošnjaka iz Skoplja Enes Šemsović je istakao da u Sjevernoj Makedoniji danas ne postoji predstavljanje bošnjačke zajednice na način da Bošnjaci sami odlučuju, već je izborni model postavljen na način da vladajuće elite iz redova bošnjačke zajednice biraju predstavnike u strukturama vlasti.

Prema njegovom mišljenju “to dovodi o disproporcije između onoga što bošnjačka zajednica zahtijeva i šta izabrani predstavnici Bošnjaka ili Bošnjaci izabrani u strukturama vlasti kako i na koji način tretiraju pitanja našeg naroda”.

“Ova iskustva naše braće i prijatelja ovdje će poslužiti da iniciramo promjenu izbornog sistema u Sjevernoj Makedoniji, da se otvori proces konstituisanja nacionanih vijeća manjinskih zajednica i tako ćemo na vlastiti način moći postati subjekt politike, a ne objekat političkih elemenata koji nisu eminentni bošnjačkom narodu. Poruka Novog Pazara, koji je centar intelektualni i politički, se dalje transferira i pozitivno utječe na povezivanje bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji”, smatra Šemsović.

Predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) i poslanica u Skupštini Republike Kosovo Emilija Redžepi, ispred bošnjačke zajednice, kaže da je moralna obaveza Bošnjaka, gdje god se nalazili, da podrže nacionalni projekat regionalnog povezivanja, svoj bosanski jezik i traže podršku od institucija Bosne i Hercegovine u procesu obrazovnog sistema.

“Da, za sve one nedostatke koje imamo kao zajednica na Kosovu, prihvatimo sve ono što možemo da doprinesemo za boljitak života svih naših građana. Bošnjačko nacionalno vijeće treba biti usmjereno prema načinu funkcionisanja, življenja i rada bošnjačkog stanovništva, prije svega ma gdje oni živjeli, a tek poslije toga da se s drugim narodima razgovara”, smatra Redžepi iskazujući čast zbog učešća na ovom skupu.

Njena koleginica Duda Balje, u trećem mandatu predstavnik Bošnjaka u kosovskom parlamentu ispred Koalicije “Vakat” je, isitičući zadovoljstvo što Bošnjaci iz regiona, kako je podvukla, zajedno prave planove za neko bolje sutra, poručila da se svijetla budućnost Bošnjaka ogleda u tome da budu zajedno.

“Da budemo skupa, da imamo isto mišljenje jer samo zajedno, zajedničkim snagama možete parirarti svim inim narodima u državama u kojima živimo. Ovo je dobra akcija i daću sav svoj doprinos da ova inicijativa ide u dobrom pravcu. Očekujem da Bošnjačko nacionalno vijeće bude formirano i na Kosovu jer su Bošnjaci i na Kosovu izgradili svoje mjesto i put. Apsolutno smo tu da zajedno radimo na našoj svijetloj budućnosti”, poručilila je bošnjačka političarka s Kosova.

U Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Sarajevu, nakon potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća, početkom februara 2018. godine držana je konstituirajuća sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

U radu tog Ureda učestvuju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Sarajevu, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori te Koordinacije županijskih vijeća i Vijeća Grada Zagreba (Hrvatska).

Almira Papić, photo: AA

Slični članci

Back to top button