Balkan

Kritike Srbiji zbog promocije knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je Ministarstvo odbrane Srbije zbog promocije knjige koja negira zločin u Tuzli

BEOGRAD (AA) – Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” Ilije Brankovića.

“Propagiranje neistina i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu je opasno i ozbiljno potkopava sve napore ka trajnom miru i pomirenju”, navela je u srijedu Mijatović. 

Istakla je da se knjiga “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” protivi činjenicama koje su utvrdili međunarodni i lokalni sudovi.

Najavljenu promociju u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije kritikovali su brojni zvaničnici u BiH, među kojima i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, istakavši kako je to nova uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Masakr na Kapiji, jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine. Granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske s planine Ozren, ugašen je 71 mladi život, dok je više od 200 civila ranjeno. Prosječna dob ubijenih bila je 24 godine.

Slični članci

Back to top button