Globus

Irački premijer Abdulmahdi: Zapaljen je fitilj razornog rata u Iraku i regiji

Abdulmahdi je uputio pisanu izjavu u kojoj je oštro osudio sinoćnji napad američke vojske u kojem su ubijeni Soleimani i Muhandis

BAGDAD (AA) – Irački premijer Adil Abdulmahdi izjavio je kako američki napad u kojem su ubijeni komandant elitne iranske jedinice Quds Qassem Soleimani i zamjenik komandanta šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis predstavlja kršenje suvereniteta Iraka te kako je zapaljen fitilj razornog rata u toj zemlji i cijeloj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).


Abdulmahdi je u pisanoj izjavi oštro osudio sinoćnji napad američke vojske u kojem su ubijeni Soleimani i Muhandis, podvlačeći kako su njih dvojica bili simboli pobjede nad ISIS-om.

“Atentat na službenog iračkog vojnog vođu predstavlja neprijateljstvo prema iračkom narodu, državi i vladi. Likvidacija vojnih vođa iz iračkih i bratskih zemalja (Iran) na iračkom teritoriju predstavlja kršenje suvereniteta naše zemlje, napad na čast ove zemlje. Uz to, ovim napadom zapaljen je fitilj razornom ratu u Iraku i regiji. Napad se kosi i sa uvjetima boravka američkih trupa u Iraku”, poručio je Abdulmahdi.

Slični članci

Back to top button