Globus

Azerbejdžan obilježava 30. godišnjicu Crnog januara

Napad počinjen od strane vojne mašinerije bivšeg Sovjetskog Saveza protiv naroda Azerbejdžana zauvijek će ostati crna stranica u historiji civilizacije i jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti

BAKU (AA) – RUSLAN REHIMOV – Tačno trideset godina je prošlo od događaja 20. januara 1990. godine, koji će ostati zapamćeni u historiji azerbejdžanskog naroda kao krvava januarska tragedija, javlja Anadolu Agency (AA).

Napad počinjen od vojne mašinerije bivšeg Sovjetskog Saveza protiv naroda Azerbejdžana zauvijek će ostati crna stranica u historiji civilizacije i jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti.

Prije 30 godina, postupajući po naređenjima Komunističke partije SSSR-a, 26.000 naoružanih sovjetskih trupa, opremljenih vojnim borbenim vozilima, napali su Baku s namjerom da kazne ljude koji su se okupljali na ulicama, protestujući protiv narušavanja teritorijalnog integriteta Azerbejdžana i zahtijevajući slobodu.

Kao rezultat kaznenih operacija ubijeno je 147 civila, a 744 su ranjena, dok je 400 ljudi uhapšeno i podvrgnuto raznim oblicima fizičkog nasilja. Među žrtvama su bila i djeca, žene, mladići, starci i civili raznih nacionalnosti iz Bakua. Ovaj masakr se u historiji Azerbejdžana pamti kao Crni januar.

Politika Komunističke partije i Vlade Sovjetskog Saveza prema azerbejdžanskom narodu izazvala je jako ogorčenje i protest azerbejdžanskog naroda. Prešutna saglasnost sovjetskih vlasti s armenskim pristalicama proširenja, koji su pretendovali na Nagorno-Karabah, sastavni dio Azerbejdžana, već je omogućila Armeniji da u periodu između 1988. i 1989. godine nasilno protjera više od 250.000 Azerbejdžanaca iz Armenije.

Nevladina organizacija “Human Rights Watch” dokumentovala je da je sovjetska vojska svojim tenkovima namjerno pregazila i uništila nenaoružane, mirne civile i kako su napali bolnice i jasno označena vozila hitne pomoći i medicinsko osoblje koje je pomagalo ranjenima.

Sljedećeg dana, 21. januara 1990. godine, Hejdar Alijev, nacionalni lider Azerbejdžana, na konferenciji za predstavnike stranih medija, koja je organizovana u Stalnoj misiji Azerbejdžana u Moskvi, osudio je agresiju sovjetskih vlasti na Azerbejdžan i narod te zemlje.

Crni januar je postao prekretnica u historiji savremenog Azerbejdžana. Sovjetska invazija nije uspjela da ostvari svoj cilj.

Svaki ispaljeni metak umazao je krvlju lice sovjetskog režima, podrivajući ideje komunizma i totalitarizma. Herojstvo azerbejdžanskog naroda učinilo je da konačni kolaps Sovjetskog Saveza postane neizbježan. Dana 18. oktobra 1991. godine Azerbejdžan je vratio svoju nezavisnost.

Počinioci tragedije 20. januara prošli su nekažnjeno. Dok je sovjetska i svjetska javnost najoštrije osudila kaznene mjere protiv naroda u Tbilisiju u Gruziji 1989. godine i u Vilniusu u Litvaniji 1991. godine, istina o Crnom januaru, usljed mjera koje su poduzimale sovjetske vlasti, zadobila je manje pažnje svjetske javnosti.

Žrtve Crnog januara počivaju danas u Aleji žrtava u prijestonici Azerbejdžana, Bakuu.

Slični članci

Back to top button