Globus

NATO raspravlja zašto Turska kupuje ruski S-400

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg rekao je kako se NATO saveznici solidarišu s Turskom koja je suočena s ozbiljnim sigurnosnim izazovima u regiji, javlja AA.

Stoltenberg će sutra doputovati u dvodnevnu službenu posjetu Turskoj, a u Ankari će predsjedavati zasjedanjem Sjevernoatlantskog vijeća i Mediteranskog dijaloga koji slavi 25. godišnjicu osnivanja.

Tokom sastanaka s visokim zvaničnicima Turske, Stoletenberg će razgovarati o brojnim bilateralnim i regionalnim temama, uključujući i tursku nabavku ruskog odbrambenog sistema S-400.

Koji je cilj vaše posjete Turskoj? S kim ćete se službeno sastati? Koju poruku nosite turskim vlastima?

Zadovoljstvo mi je što ponovo idem u Tursku koja je važan i veoma cijenjen saveznik NATO-a. Zahvalan sam Turskoj koja je domaćin specijalnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, najvišeg organa NATO-a, sa sedam naših partnera iz Mediteranskog dijaloga. Ove godine obilježavamo 25. godišnjicu postojanja Mediteranskog dijaloga koji je unikatna mreža NATO partnera koji promoviraju međusobno razumijevanje i saradnju.

Uporedo s tim važnim sastankom, u Ankari ću se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom. S njima imam redovne kontakte i drago mi je da ću imati novu priliku za direktni razgovor s njima o sigurnosnoj situaciji u regiji i snažnim doprinosima Turske u NATO-u.

Moja glavna poruka turskom narodu je da se NATO saveznici solidarišu s Turskom koja se suočava s ozbiljnim sigurnosnim izazovima i da Turska i dalje daje važan doprinos našoj alijansi.

Odluka Turske o nabavci zračnog i raketnog odbrambenog sistema S-400 izazvao je velike kontraverze, a posebno između SAD-a i Turske kao dva saveznika u NATO-u te se našla na udaru velikih kritika. Turske vlasti ističu da su hitne sigurnosne potrebe prvobitno pokušale podmiriti posredstvom NATO saveznika, poput američkog sistema Patriot. Američka ponuda je kasno stigla, skupa je i ne zadovoljava očekivanja, tvrdi turska vlada. Smatrate li da su kritike na račun Turske opravdane i šta je vaše mišljenje o tome?

To je izazovno pitanje i važno je da između Turske i SAD traje dijalog.

Pozdravljam i ohrabrujem odluke o mogućoj turskoj nabavci američkog sistema Patriot. Pozdravljam i nastojanja Turske, Francuske i Italiji na projektu izgradnje odbrambenog sistema za dalekometne projektile. To je za NATO važno jer se radi o saveznicima i mi ohrabrujemo upotrebu opreme koja je kompatibilna za saradnju.

Odluke o nabavci vojne opreme su stvar svake nacije, ali, kao što sam i rekao, fundamentalno je da oprema bude kompatibilna za saradnju kako bismo provodili savezničke operacije i misije.

Potrebno je napomenuti da NATO saveznici od 2013. godine podupiru tursku zračnu odbranu. Španija i Italija su instalirale rampe u blizini južne turske granice. Njihovi sistemi Patriot i SAMP-T pomažu u odbrani Turske od mogućih prijetnji iz Sirije. To je važna misija za NATO.

Rasprave o nabavci sistema S-400 izrodile su i mnoge javne rasprave u Turskoj o doprinosu NATO-a u odbrani Turske i o opravdanosti članstva Turske u toj organizaciji. Koja je vaša poruka turskom narodu o doprinosu NATO-a kada je riječ o sigurnosti Turske?

NATO saveznici su uz Tursku nasuprot ozbiljnih izazova s kojima je ona suočena. Uporedo sa pružanjem zračne i raketne odbrane, NATO provodi i patrole nadzora turskog zračnog prostora avionima AWACS. Te patrole prate potencijalna kršenja zračnog prostora i pružaju podršku u zraku. Sve članice NATO-a su članice i globalne koalicije za borbu protiv terorističke organizacije ISIS. Oslobodili smo sve teritorije koje su teroristi držali pod okupacijom. Nova trening misija NATO-a u Iraku doprinosi jačanju sigurnosti u regiji. Na prošlomjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a smo dogovorili i moguće akcije jačanja sigurnosti u regiji Crnog mora. Sve to pokazuje predanost NATO-a u odbrani Turske.

Turska graniči s Irakom i Sirijom i najviše je izložena krizama na Bliskom istoku. Turska je bila poprište i stravičnih terorističkih napada. Sve članice NATO-a predane su borbi protiv svih vrsta terorizma.

Koliko Turska doprinosi djelovanju NATO-a? Koliko je ona vrijedna za NATO?

Želim se zahvaliti Turskoj za esencijalni doprinos koji pruža našoj zajedničkoj sigurnosti.

Uz podršku turskih vlasti, naši avioni AWACS lete iz Konye i imaju važnu ulogu u koalicionoj borbi protiv terorista ISIS-a. Turska ima važnu ulogu i u novoj trening misiji NATO-a u Iraku. To jača iračke snage kako ne bi dozvolili povratak ISIS-a na scenu.

Turska također ponajviše doprinosi i misiji podrške u Afganistanu, pomaže u tome da Afganistan više nikada ne postane raj za međunarodni terorizam. Turska pomaže i u izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu kao učesnik mirovnih operacija na Kosovu.

Turska je članica NATO-a od 1952. godine i nastavlja biti vrijedan član naše porodice nacija. Kao generalni sekretar, cijenim sve što Turska čini za Alijansu.

Slični članci

Back to top button