Globus

Stoltenberg: Turska jedna od zemalja koja najviše pomaže saveznicima u borbi protiv COVID-19

- Stoltenberg je u izjavi za "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pohvalio Tursku koja je od izbijanja pandemije poslala pomoć u 39 zemalja

BERLIN (AA) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio kako je Turska jedna od zemalja koja najviše pomaže saveznicima u borbi protiv COVID-19.

Stoltenberg je u izjavi za “Frankfurter Allgemeine Zeitung” pohvalio Tursku koja je od izbijanja pandemije poslala pomoć u 39 zemalja.

Govoreći kako je Turska jedna od zemalja koja najviše pomaže saveznicima u borbi protiv širenja koronavirusa, Stoltenberg je istakao da je turski vojni avion koji je dostavio pomoć Velikoj Britaniji po prvi put koristio mehanizam NATO-a za brzu zračnu mobilnost, koja je pojednostavila procedure za vojne humanitarne letove.

On je kazao da je ovaj mehanizam omogućen saradnjom NATO-a i Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe.

Stoltenberg je podsjetio da je Turska uputila pomoć i Sjevernoj Makedoniji koja je nedavno postala članica NATO saveza, te je kazao da datum pritupanja savezu iz ovog aspekta nema nikakvog značaja.

“Nije važno da li je neka zemlja članica NATO-a od 1949. godine ili je postala tek prije dvije sedmice. Sjeverna Makedonija je primila pomoć iz Turske, Holandije, Češke, Mađarske, Norveške, te SAD-a. To nije važno samo za Sjevernu Makedoniju, već za sve zemlje saveznice. Virus ne poznaje granice. Stoga se moramo boriti zajedničkim snagama”, kazao je Stoltenberg.

Slični članci

Back to top button