Globus

Ruždi u bolnici. Uboden u vrat

Pisac je prevezen u bolnicu i još nije poznato u kakvom je stanju.

NJUJORK, 12. avgust 2022.(FoNet) – Angloindijski pisac Salman Ruždi (75) prevezen je danas u bolnicu posle napada u kojem je uboden u vrat, a prema izveštaju Bi-Bi-Sija (BBC), njegovo zdravstveno stanje nije poznato.

Ruždi, koji je godinama izložen pretnjama islamističkih krugova zbog romana “Satanski stihovi”, napadnut je ranije danas neposredno pre početka predavanja u njujorškom institutu Čautaukva.

Policija države Njujork saopštila je da je osumnjičeni muškarac uleteo na binu i napao Ruždija i sagovornika.

“Ruždi je zadobio očiglednu ubodnu ranu u vrat”, navedeno je u saopštenju.

Pisac je helikopterom prevezen u lokalnu bolnicu i njegovo stanje trenutno nije poznato.

Suosnivač neprofitne organizacije koja pruža utočište prognanim piscima i medijator skupa Henri Ris ima lakše povredu glave, navodi Bi-Bi-Si.

Agencija Rojters je, pozivajući se na izjavu očevica, javila da je Ruždi napadnut u trenutku dok su ga predstavljali na tribini gde je trebalo da održi govor o umetničkoj slobodi.

Pisac je pao na pod kada ga je muškarac napao, a potom ga je okružila manja grupa ljudi koja mu je podgila noge u vazduh da bi mu pospešila cirkulaciju.

Policajac koji je prisustvovao skupu priveo je napadača, saopštila je policija, ne navodeći motive napada ili identitet napadača.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul objavila je na Tviteru da je Ruždi živ i “dobija negu koja mu je potrebna”.

Rođen u Indiji, Ruždi je slavu postigao s romanom “Deca ponoći” iz 1981. koji je samo u Velikoj Britaniji prodat u milion primeraka, a život mu j promenila četvrta knjiga, “Satonski stihovi'” iz 1988. godine, kojom je izazvao bes islamskog sveta.

Godinu dana nakon objave bivši iranski vrhovni vođa, čelnik Islamske revolucije ajatolah Ruholah Homeini pozvao je na Ruždiejevo ubistvo i za to ponudio tri miliona dolara nagrade.

Posle te svojevrsne poternice Ruždi je decenijama bio pod policijskom zaštitom. 

Slični članci

Back to top button