Globus

Stoltenberg: Ako Putin pobedi u Ukrajini, svet će postati opasniji

BRISEL – FoNet – 9.9.2022. – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da Ukrajinu i zemlje koje ju podržavaju čeka teška zima, za koju se svi moraju pripremiti.

“Moramo se pripremiti za zimu jer nema naznaka da Rusija odustaje od svog cilja preuzimanja kontrole nad Ukrajinom. Rat se približava ključnom trenutku u kojem vidimo da je ruska ofanziva u Donbasu zastala i da su Ukrajinci uspeli da vrate deo teritorija. Uprkos obećanju o novoj opremi i oružju na sastanku zapadnih saveznika u Ramštajnu, potrebno je više zimske opreme”, rekao je Stojtenberg za AP, prenosi Index.

On je istakao da će zima biti teška na bojnom polju u Ukrajini i naveo da je ukrajinska vojska sada otprilike tri puta veća nego što je bila prošle zime, zbog čega je neophodno obezbediti više zimskih uniformi, agregata za struju i grejanje, šatora i svega ostalog što im može pomoći da prežive zimu.

Stoltenberg je pozvao zapadne zemlje koje se suočavaju s visokim cenama energije i inflacijom da zadrže veru, istakavši da bi cena ukidanja podrške Ukrajini sada bila previše visoka.

“Razumem da su mnogi ljudi u zemljama NATO frustrirani i osjećaju bol zbog povećanja cena energije i troškova života, ali moramo imati na umu da se cena koju mi plaćamo meri u novcu, dok se cena koju Ukrajinci plaćaju meri u životima koji se gube svakog dana. Ako Putin pobedi u Ukrajini, svet će postati opasniji”, upozorio je Stoltenberg.

Slični članci

Back to top button