Globus

Liman pao! Kadirov za nuklerno oružje

Rusija je danas potvrdila da su se njene snage povukle iz grada Limana kako bi izbegle da ih opkoli ukrajinska vojska.

LONDON, 01. oktobar 2022.(FoNet) – Čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je danas kako bi Moskva trebalo da razmotri mogućnost upotrebe nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novog velikog poraza na bojnom polju, javlja Rojters.

Kadirov je, komentarišući gubitak ruskog uporišta u gradu Liman na istoku Ukrajine, u poruci objavljenoj na Telegramu napisao da bi, po njegovom mišljenju, “trebalo preduzeti drastičnije mere, koje bi išle sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim područjima kao i do korišćenja nuklearnog oružja male snage”.

Poruka čečenskog vođe usledila je nakon što je ruski šef države Vladmir Putin u petak zvanično proglasio prisajedinjenje Rusiji četiri ukrajinske regije, među kojima je i Donjeck, u kojem je grad Liman.

Vođa Čečena je od početka ruske invazije na Ukrajinu bio glasan zagovornik vojne akcije Kremlja, a čečenske snage činile su deo prethodnice ruskih trupa u Ukrajini.

Kadirov je danas oštro kritikovao komandata ruskih snaga koje se bore kod Limana general-pukovnika Aleksandra Lapina i nazvao ga “mediokritetom”, predloživši da bude degradiran i da mu se oduzmu vojna odličja.

“Zbog nedostatka elementarne vojne logistike, danas smo napustili nekoliko naselja i veliki deo teritorije“, rekao je Kadirov, komentarišući povlačenje ruskih trupa iz Limana.

Rusija je danas potvrdila da su se njene snage povukle iz grada Limana kako bi izbegle da ih opkoli ukrajinska vojska.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se trupe povukle “na povoljnije položaje”.

Nešto ranije ukrajinska vojska objavila je da su njeni vojnici ušli u Liman.

“Ukrajinske snage ulaze u Liman u regiji Donjecka”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Slični članci

Back to top button