Globus

Afrička unija osudila izjave francuskih doktora

U saopćenju Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) se navodi da “rasističke i omalovažavajuće“ izjave Camillea Lochta i Jeana-Paula Mira trebaju biti osuđene od svih

ISTANBUL (AA) – Iz Afričke unije su oštro osudili izjave dvojice francuskih doktora koji su poručili kako bi lijekove i vakcinu protiv koronavirusa trebalo testirati na području Afrike.

U saopćenju Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) se navodi da “rasističke i omalovažavajuće“ izjave Camillea Lochta i Jeana-Paula Mira trebaju biti osuđene od svih. 

Navedeno je da CDC posjeduje slične standarde sa ostatkom svijeta kada su u pitanju klinička testiranja mogućih vakcina i terapije. 

Iz Afričke unije su istakli da Mira i Lotch ni na koji način ne mogu doprinijeti nauci Afrike, te su posjetili na veliki broj afričkih naučnika u svijetu koji su preuzeli kritične uloge u rješavanju mnogih problema. 

Generalni direktor Nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja Camille Locht i šef Odjela za hitne slučajeve bolnice Cochin u Parizu Jean-Paul Mira govorili su za televiziji “LCI” o istraživanju koje se bavilo time koliko je vakcina BCG protiv tuberkuloze efikasna protiv COVID-19.

“Ako mogu biti provokativan, zar ne bismo trebali raditi ovo istraživanje u Africi, gdje nema maski, nema tretmana, nema reanimacije”, rekao je Mira, te dodao: “Kao što je učinjeno u nekim studijama protiv AIDS-a, gdje koriste prostitutke za testiranje nekih stvari, jer znaju da su izložene i da se ne štite, šta mislite?”

Locht je odgovorio na prijedlog Mire, te kazao:

“U pravu ste. Razmišljamo o tome da napravimo BCG studiju u Africi. Pokrenut ćemo studiju.”

Ovakve izjave francuskih doktora na društvenim medijima opisane su kao rasističke i prokomentarisane kao nastavak kolonijalizma drugim sredstvima.

Slični članci

Back to top button