Globus

EU produžila sankcije Venecueli

Vijeće je danas produžilo restriktivne mjere protiv Venecuele za još jednu godinu, do 14. novembra 2020. godine

BRISEL (AA) – Evropsko vijeće produžilo je za još jednu godinu restriktivne mjere Venecueli.

“U svjetlu tekuće političke, ekonomske, socijalne i humanitarne krize u Venecueli i zbog upornih akcija koje podrivaju demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, Vijeće je danas produžilo restriktivne mjere protiv Venezuele za još jednu godinu, do 14. novembra 2020. godine”, navodi se u saopštenju institucije EU.

Navodi se da mjere uključuju embargo na oružje i opremu za unutrašnju represiju kao i zabranu putovanja i zamrzavanje imovine 25 osoba na službenim položajima.

“Ove mjere imaju za cilj pomoći u poticanju demokratskih zajedničkih rješenja kako bi se postigla politička stabilnost u zemlji”, saopštilo je Evropsko vijeće.

U Venecueli od početka godine traju politička previranja dok se predsjednik Nicolas Maduro i lider opozicije Juan Guaido bore za prevlast. U međuvremenu je ekonomija zemlje u naglom padu nakon globalnog pada cijena sirove nafte, koja je glavni izvoz Venecuele.

Prema podacima UN-a, Venecuelu svakodnevno napusti približno 5.000 osoba uslijed političke i ekonomske krize. Zemlju je od 2015. godine napustilo više od tri miliona stanovnika.

Slični članci

Back to top button