Globus

Ne možemo zadržati pravo veta

Kijev i neki zapadni saveznici kritikovali su Šolca, smatrajući da Nemačka nije preuzela vodeću ulogu u ukrajinskoj krizi, što je nemački kancelar više puta demantovao.

BERLIN, 17. jul 2022.(FoNet) – Ako želi da zadrži vodeću ulogu u kreiranju globalne politike, Evropska unija više ne može dozvoliti pravo nacionalnog veta kada se donose odluke o spoljnoj i bezbednosnoj politici, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini doprineo je da je jedinstvo unutar Evropske unije sada još urgentnije i povećao je pritisak da se okončaju “sebične blokade” pojedinih država, naveo je Šolc u autorskom tekstu za Frankfurter Algemajne, prenosi Rojters.

“Mi jednostavno sebi više ne možemo dozvoliti pravo na nacionalni veto, na primer kada se radi o spoljnoj politici, ako želimo da se i dalje čujemo u svetu velikih sila koje se međusobno nedmeću”, kazao je Šolc.

Kijev i neki zapadni saveznici kritikovali su Šolca, smatrajući da Nemačka nije preuzela vodeću ulogu u ukrajinskoj krizi, što je nemački kancelar više puta demantovao.

Napad Rusije na Ukrajinu uslovio je ogromnu promenu u odbrambenoj politici Nemačke, posle višedecenijske vojne uzdržanosti.

Šolc je istakao da bi Grupa 7 i druge države mogli zajednički da pronađu rešenje za trenutnu svetsku krizu sa obezbeđivanjem hrane, za klimatske promene, kao i za pandemiju, ukoliko Nemačka preuzme odgovornost za Evropu  i svet.

Naveo je i da će Nemačka narednih meseci dati predlog za zajedničku migransku politiku Evropske unije, za izgradnju evropske odbrambene politike, za tehnološki suverenitet, kao i za demoktasku fleksibilnost. 

Slični članci

Back to top button