Globus

Starović: Erdogan uskoro u Srbiji

BEOGRAD, 17.6.2022. FoNet – Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas da se intenzivno dogovara datum posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kao i da se radi o narednih nekoliko sedmica.

“Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da hoće, Redžep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane države koji će posetiti Beograd u drugom predsedničkom mandatu Aleksandra Vučića”, rekao je Starović za RTS.

On je ocenio da će ta poseta i te kako biti značajna i da se očekuju razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske saradnje, konačno zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućeno putovanje državljana Srbije sa ličnim kartama u Tursku.

“Poseta predsednika Erdogana će svakako biti dobra prilika da se porazgovara i o onim globalnim političkim i bezbednosnim temama, imajući u vidu da je Turska veoma angažovana u procesu traženja mirovnog rešenja između Rusije i Ukrajine, a da su upravo na tom mestu naše pozicije i te kako saglasne, jer se i mi zalažemo za postizanje mirovnog rešenja”, naglasio je Starović.

Na pitanje kada bi mogao da bude potpisan sporazum o ulasku srbijanskih državljana u Tursku samo sa ličnim kartama, Starović kaže da su dogovori u završnim fazama i da će u nekoliko narednih sedmica, pre početka turističke sezone u punom smislu, taj režim biti uspostavljen.

Povodom izjave šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua, koji je u četvrtak u Beogradu razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije, o otvaranju konzularnog odeljenja i u Nišu, Starović je istakao da postoji realna potreba da se otvori konzularna kancelarija u tom trećem po veličini gradu u Srbiji, a najvećem regionalnom centru jugoistočne Srbije.

“Uz servisiranje svih konzularnih potreba državljana Turske koji su na stalnom boravku, važno je i da se pruže sve vrste konzularnih usluga stotinama turskih državljana koji tranzitiraju kroz Srbiju, posebno tokom letnjih meseci. Mislim da je to jedna dobra odluka, mi se tome radujemo”, dodaje Starović.

Kada je reč o infrastrukturnoj saradnji sa Turskom, pored gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, Starović ističe da je važna i izgradnja regionalnih saobraćajnica na prostoru jugozapadne Srbije gde turske kompanije imaju veliko učešće.

“Ja sam zaista ubeđen u to da kada budemo završili taj kružni auto-put Beograd–Sarajevo–Beograd da će daleko veći broj građana Srbije imati priliku i mogućnost da boravi u Sarajevu i obrnuto, ali da će izgradnja tog auto-puta više doprineti procesu pomirenja u našem regionu nego desetine projekata nevladinih organizacija koje ne želim da nipodaštavam”, zaključuje Starović.

Slični članci

Back to top button