Globus

Lieberman insistita na vladi sekularnog jedinstva u Izraelu

Ni Netanyahuovi desničari, niti Gantzovi centristi trenutno nemaju većinu za formiranje vlade, a partija bivšeg ministra odbrane Liebermana bi mogla imati ključnu ulogu u predstojećim međustranačkim pregovorima

JERUSALEM (AA) – Bivši ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman tvrdi da je velika koalicija jedino moguće rješenje nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

U Izraelu su jučer održani ponovljeni parlamentarni izbori na kojima su, prema izlaznim anketama, podjednaku podršku birača dobili i Likud aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua i partija Plavo-bijeli na čelu koje je bivši načelnih Generalštaba izraelske vojske Benny Ganntz.

Ni Netanyahuovi desničari, niti Gantzovi centristi trenutno nemaju većinu za formiranje vlade, a partija bivšeg ministra odbrane Liebermana bi mogla imati ključnu ulogu u predstojećim međustranačkim pregovorima.

Lieberman je jutros izjavio da će insistirati na formiranju velike koalicije i vladi sekularnog jedinstva između Netanhayua i Gantza.

Gantz je ranije izjavio da ne želi koalirati s aktuelnim premijerom Netanyahuom zbog činjenice da u narednim sedmicama očekuje podizanje optužnica koje premijera terete za korupciju.

Iako još uvijek nema službenih rezultata jučerašnjih izbora, analitičari tvrde da će borba za peti mandat biti najteža u Netanyahuovoj političkoj karijeri.

Slični članci

Back to top button