Globus

Putinova partija izgubila trećinu mjesta u moskovskom parlamentu

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti.

MOSKVA–Vladajuća Jedinstvena Rusija, koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev i podržava predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, izgubila je trećinu poslaničkih mjesta u moskovskoj Dumi i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu te zemlje, prenosi Rojters.

Protesti su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, jer navodno nisu uspjeli da sakupe dovoljan broj potpisa.

Vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je opozicione pristalice da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi Jedinstvenu Rusiju.

Vladajuća stranka je, s druge strane, spremila odgovor na tu taktiku – svoje kandidate je predstavila kao nezavisne, iako je riječ o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista.

Slabiji rezultat Putinove partije na izborima Rojters ocjenjuje kao uspješniju taktiku opozicije.

Slični članci

Back to top button